Hartenkreet voor kinderen met epilepsie op Europese epilepsiedag

14/02/2011 14:52

Nationaal Epilepsie Fonds

'Dit is de enige plek waar onze zoon terecht kan'

Valentijnsdag is dit jaar voor de eerste keer Europese epilepsiedag. Op deze tweede maandag van februari wordt in heel Europa de aandacht gevestigd op de impact en de ernst van epilepsie. En ook in Nederland is deze aandacht belangrijk want epilepsie kan een aandoening zijn met grote gevolgen. De Europese epilepsiedag staat echter dit jaar in Nederland vooral in het teken van dreigend onheil. De ondersteuning in het onderwijs voor kinderen met epilepsie staat zwaar onder druk. Als hartenkreet bieden de Epilepsie Vereniging Nederland, het Nationaal Epilepsie Fonds en de epilepsiescholen een petitie aan. Deze petitie wordt morgen om 13.45 uur aangeboden aan de vaste kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor kinderen die veel last hebben van hun epilepsie, is er speciaal epilepsieonderwijs. Sommige kinderen gaan naar een speciale epilepsieschool, andere kinderen krijgen in het regulier onderwijs ondersteuning en begeleiding op maat. Dit onderwijs dreigt te verdwijnen als gevolg van de geplande bezuinigingen. Betrokken ouders, begeleiders, leerkrachten van de twee epilepsiescholen en de kinderen zelf zijn verdrietig en geschokt. 'Dit is de enige plek waar onze zoon onderwijs kan volgen', zegt Maaike Ballieux, de moeder van Bram.

Bram kreeg zijn eerste aanval toen hij drie jaar oud was. Al gauw werd vastgesteld dat hij een ernstig epilepsiesyndroom heeft. Bram heeft veel en verschillende soorten epileptische aanvallen. Zijn moeder Maaike Ballieux vertelt waarom epilepsieschool De Waterlelie (Cruquius) zo'n fijne plek is voor haar zoon: 'Het is de enige school waar Bram naar toe kan. Hij heeft regelmatig nog veel last heeft van absences. We zijn elf jaar geleden speciaal verhuisd om hem hier onderwijs te laten volgen. Op deze school hebben ze zo veel kennis over epilepsie en weten ze precies hoe ze met Bram om moeten gaan. De leerkrachten van de school zijn deskundig en ook ontzettend lief voor hem.' Als de geplande bezuinigingen doorgaan, zal De Waterlelie haar deuren moeten sluiten. Maaike: 'Dat zou een regelrechte ramp zijn. En niet alleen voor Bram, maar ook voor alle andere kinderen die op deze school zitten!'





http://epilepsiefonds.nl