Ministerie van Defensie

Eerste TLP in Spanje succesvol

14 februari 2011, 15.07 uur

4 F-16 vliegers van de Koninklijke Luchtmacht hebben afgelopen week met succes de flying course 2011-1 van het Tactical Leadership Programme (TLP) afgerond. De luchtmacht nam van 17 januari tot en met 11 februari voor het eerst deel aan deze cursus in het Spaanse Albacete.

De 4 vliegers van de vliegbases Volkel en Leeuwarden werden opgeleid om in internationaal verband met een aantal vliegtuigen missies uit te voeren. Hierbij stonden leiderschap, planning en veiligheid voorop.

De organisatie van de TLP bestaat uit circa 25 ervaren (vlieg)instructeurs, die de cursisten elke dag een ander scenario met een andere missie voorschotelen. Die missies moeten door een van de cursisten worden gepland en geleid. Om de vliegoperaties mogelijk te maken, was er een gemixt detachement ondersteunend personeel van beide vliegbases aanwezig.

Samenwerkingsverband

De luchtmacht is al jaren deelnemer aan het TLP, dat de laatste jaren op de Belgische vliegbasis Florennes werd gehouden. Sinds begin 2010 vinden de cursussen plaats op de Spaanse vliegbasis Los Llanos-Albacete.

Het TLP is een samenwerkingsverband tussen 10 NAVO-landen. Jaarlijks organiseert de TLP een aantal flying en academics cursussen voor NAVO-personeel. Nederland is één van de tien vaste landen in de TLP-organisatie en heeft luchtmachters in de vaste staf.