Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Aardbeving in Duitsland bij Koblenz
14 februari 2011 - Maandagmiddag om 13.43 uur heeft er in Duitsland, bij de plaats Nassau ten zuidoosten van Koblenz, een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Kaart met Intensiteiten van de aardbeving bij Koblenz. Intensiteit geeft aan hoe sterk de aardbeving gevoeld is. (Bron: BNS) Kaart met Intensiteiten van de aardbeving bij Koblenz. Intensiteit geeft aan hoe sterk de aardbeving gevoeld is. (Bron: BNS) De diepte van de aardbeving is rond de 10 kilometer, maar een exacte diepte wordt nog berekend. De seismische meetstations in Nederland hebben deze aardbeving goed gemeten. Zowel de meetinstrumenten in Limburg als die in Groningen en Drenthe zijn uitgeslagen.

Er is ook een naschok geweest 7 minuten na de aardbeving, om 13.50 uur, met een kracht van 3,0.

De aardbeving is in de regio goed gevoeld. Er zijn meldingen van schade, maar het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel. De meldingen tot nu toe spreken van scheuren in muren en omgevallen voorwerpen in huizen. Uit Nederland is er 1 melding vanuit Maastricht.

Een kaart met de lokatie van de aardbeving en een enquêteformulier voor het geval de aardbeving gevoeld is, staan hiernaast onder Verder lezen.
---

Seismogrammen van verschillende Nederlandse seismische meetstations. (Bron: KNMI)
Seismogrammen van verschillende Nederlandse seismische meetstations. (Bron: KNMI)
Eerste uitgave: 14-02-11