CDA


Nieuws
CDA overlegt met CDU over het goederenvervoer langs IJssellijn maandag 14 februari 2011

Op 8 februari hebben vertegenwoordigers van het CDU en het Gelderse CDA elkaar ontmoet om van gedachten te wisselen over de afwikkeling van het goederenvervoer vanaf de Betuwelijn naar Duitsland en Oost-Nederland.

Het gaat daarbij om de gemeenten die in Duitsland liggen aan de lijn Zevenaar-Oberhausen. Voor Nederland gaat het om de Gelderse en Overijsselse gemeenten aan de IJssellijn en de Twentelijn. Ook in Duitsland ziet men de toename van het goederenvervoer als een bedreiging voor de leefbaarheid en de veiligheid langs het spoor.

Oplossingen mogelijk
CDA-lijsttrekker Jan Jacob van Dijk: âSnelle en goedkope oplossingen zijn niet voorhanden. Maar de situatie is nijpend, zeker als het goederenvervoer over de Betuwelijn zal toenemen. Beide partijen zullen grote druk uitoefenen op de Bondsregering en de Nederlandse overheid om op korte termijn met concrete oplossingen te komen. Alle alternatieven zullen besproken en onderzocht moeten worden, waarbij snelheid geboden isâ.

Werkbezoek IJssellijn
In het komende overleg in Den Haag over het Programma Hoogfrequent Spoor zal dat aan de orde moeten komen en de Tweede Kamer moet er sterk op toezien, dat de toezeggingen van minister Eurlings ook door zijn VVD- opvolger worden nagekomen.

Dit is onder meer aan de orde gekomen tijdens een werkbezoek, afgelopen donderdag 10 februari aan de IJssellijn, waarbij ook met vertegenwoordigers van RONA is gesproken. Albert Schol: âMen was erg blij, dat het Gelderse CDA deze stappen heeft genomen en men rekent erop, dat we weer ons geluid in Den Haag laten horenâ.

Verder overleg
Ten einde bij te dragen aan constructieve oplossingen zullen beide CDA en CDU, samen met hun vertegenwoordigers op nationaal en Europees niveau, tijdens een volgend overleg, dat begin april zal plaats vinden, onderzoeken welke mogelijkheden er liggen.