Politie Kennemerland

Videosurveillance: met 193 km/uur en 201 km/uur over de A9

NOORD-HOLLAND, 14-02-2011

De videosurveillanten van Zaanstreek-Waterland en Kennemerland hebben tussen 14:00 en 22:00 uur het verkeer gecontroleerd op veilig rijgedrag. Door de videosurveillanten werden hierbij meerdere automobilisten aan de kant gezet die niet handsfree aan het telefoneren waren; al deze bestuurders kregen hun bekeuring mee. Ook werden meerdere hardrijders aan de kant gezet die de beelden van hun eigen rijgedrag konden nazien. Hieronder de meest opvallende zaken:


- Een 35-jarige automobiliste uit Heemskerk werd door de videosurveillanten aan de kant gezet, omdat zij met een gemiddelde snelheid reed van 107 km/uur op de N208, waar een maximum snelheid geldt van 70 km/uur. Zij kreeg hiervoor proces verbaal. Tijdens de staandehouding bleek dat de vrouw nog een boetebedrag had openstaan. Na betaling hiervan, kon zij haar weg vervolgen.


- Op de A9 werd een auto met belgisch kenteken aan de kant gezet, omdat de bestuurder 193 km/uur had gereden, waar maximaal 90 km/uur is toegestaan. Het rijbewijs van deze bestuurder is direct ingevorderd en de bestuurder werd meegenomen naar het politiebureau.


- Ter hoogte van Lijnden werd een bestuuder aan de kant gezet die met een snelheid van 201 km/uur over de A9 scheurde. De bestuurder, een 24-jarige Zwitser werd door de videosurveillanten aan de kant gezet; zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opname-apparatuur. In de regio's Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord wordt door de videosurveillanten nauw met elkaar samengewerkt, om de verkeersveiligheid te verhogen.