Waterschap Rivierenland

BR> Fusie laboratorium Waterschap Rivierenland garandeert kwaliteit en continuïteit

Publicatiedatum : 14 februari 2011

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft besloten om het eigen laboratorium te fuseren met de laboratoriumorganisatie AQUON.

AQUON is een gezamenlijke laboratoriumorganisatie van en voor waterschappen. Door de fusie blijven de kwaliteit en de continuïteit van het laboratoriumwerk voor het waterschap en andere opdrachtgevers gewaarborgd. Bovendien bespaart het waterschap door de fusie vier ton per jaar.

Laboratoriummarkt verandert

Naast opdrachten voor het waterschap zelf voert het laboratorium opdrachten uit voor andere partijen. De laatste tijd bleef het aantal opdrachten van andere partijen achter als gevolg van ontwikkelingen op de markt. In Nederland is het aantal laboratoria sterk gegroeid en is er sprake geweest van fusies tussen laboratoria. Hierdoor is de concurrentie sterk toegenomen. Uit een onderzoek van Berenschot, uitgevoerd in opdracht van het waterschap, bleek dat het eigen laboratorium te klein is om op de langere termijn aan de eigen gestelde kwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Het laboratorium is gecertificeerd. Het behouden van de certificering vraagt veel investeringen. Door technische innovaties worden hogere eisen gesteld aan laboratoriumwerk. De benodigde investeringen zouden de kostprijs laten stijgen.

Door de fusie met AQUON worden de kwaliteit en de prijs die het laboratorium haar klanten wil blijven bieden, veilig gesteld. Het Tielse laboratorium wordt één van de drie vestigingen van waaruit AQUON zijn klanten zal bedienen. Naar verwachting zal deze locatie in eigendom overgaan naar AQUON.

Noodzaak tot besparingen

Het samengaan van het eigen laboratorium met AQUON levert Waterschap Rivierenland vanaf 2013 vier ton per jaar op. De komende tijd moet het waterschap flink bezuinigen. De waterschappen leveren een extra financiële bijdrage aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het rijk. Ook gaan de waterschappen zelf de muskusrattenbestrijding financieren. De fusie levert een bijdrage aan het opvangen van de extra kosten en aan het voorkomen van extra stijging van de waterschapsbelasting.