Openbaar Ministerie

Rechtbank staat drie van de achttien getuigen toe

14 februari 2011 - Arrondissementsparket Amsterdam

Drie van de achttien getuigen die Geert Wilders wil horen, zijn toegewezen. Ze worden gehoord in de openbaarheid van de rechtszitting. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.

De rechtbank heeft tevens besloten dat alle preliminaire verweren van Wilders opnieuw gevoerd mogen worden. Zo vindt Wilders onder meer dat latere jurisprudentie van de Hoge Raad het vervolgingsbevel van het Hof heeft achterhaald en dat de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd is hem te berechten. Ook is Wilders van mening dat de dagvaarding zelfstandig was uitgebreid door het OM en dat het OM zich daarmee niet aan het bevel van het Hof heeft gehouden.
Indien die verweren niet slagen, zal de zaak inhoudelijk behandeld worden.

De rechtbank wijst de verzoeken van de verdediging tot het horen van rechtsgeleerden, islamdeskundigen en islamervaringsdeskundigen af. Een aantal deskundigen is al gehoord bij de rechter-commissaris in de afgelopen periode. Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging hebben daarnaast al rapporten van deskundigen aan het dossier toegevoegd. En kunnen er indien nodig, nog meer toevoegen.

De rechtbank heeft behoefte aan meer informatie over het `diner', waar zowel de heer Jansen, getuige-deskundige, als de heer Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse Hof, aanwezig waren. Naast de heren Jansen en Schalken heeft de rechtbank ambtshalve besloten de heer Hendriks, gastheer van de bewuste avond, te horen als getuige.

Het OM is tevreden dat de verdediging de gelegenheid krijgt om de bij de verdediging levende vragen opgehelderd te krijgen. Het OM staat neutraal tegenover de getuigen die zijn toegewezen en zal met interesse kennis nemen van hetgeen deze getuigen kunnen verklaren.

De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden, en zal binnenkort bekend maken wanneer deze wordt voortgezet.