D66

maandag 14 februari 2011

Sleep Iran 27 keer voor het Internationaal Gerechtshof

Nederland moet samen met alle EU lidstaten Iran voor het Internationaal Gerechtshof dagen voor het niet erkennen van de dubbele nationaliteit van Europese Iraniërs.

Europarlementslid Marietje Schaake heeft dit voorgesteld aan de Europese Commissie. Aanleiding hiervoor is het advies van de Tweede Kamer aan het kabinet om te onderzoeken of Iran gedaagd kan worden voor het Internationaal Gerechtshof. Schaake: "Alle Europese landen kunnen met een zaak als die van Zahra Bahrami te maken krijgen. Ambassades staan met lege handen omdat Iran een dubbele nationaliteit niet erkent. Het is een veel sterker signaal als alle 27 lidstaten tegelijkertijd Iran voor het Internationaal Gerechtshof slepen dan wanneer Nederland dit alleen doet." Iran is aangesloten bij het Internationaal Gerechtshof omdat het lid is van de Verenigde Naties.

Inventariseer het aantal Europese Iraniërs

Op het moment dat de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami vorig jaar werd opgepakt, heeft de sociaal-liberaal direct al vragen gesteld aan de Europese Commissie. De Nederlandse ambassade mocht haar toen geen bijstand geven, omdat Iran het Nederlandse paspoort van Bahrami niet erkende. Schaake vindt dat de Europese Commissie moet inventariseren hoe veel Iraniërs er in Europa zijn met twee paspoorten. In Nederland wonen ongeveer 30.000 mensen met een Iraanse achtergrond.