Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit PS 10 en 11 februari 2011
Op 10 en 11 februari kwamen de Limburgse Statenleden voor het laatst in deze Statenperiode bij elkaar voor een reguliere vergadering. Belangrijke besluiten werden genomen, onder meer over financiering van het Atrium Medisch Centrum Parkstad, een eigen onderzoeks- en controlfunctie voor het Limburgs Parlement en het optimaal houden van jeugdzorg in Limburg. Mogelijk volgt er een justitieel onderzoek naar de aanbesteding van het automatiseringsproject van de Provincie Limburg. Een moment van stilte werd in acht genomen naar aanleiding van het overlijden op 30 januari jl. van de heer Constant de Waal, oud-Statenlid en oud-lid College van Gedeputeerde Staten.

Mondelinge vragen
Mondelinge vragen werden gesteld door D66 (Paul Wessels) naar de resultaten van een onderzoek naar gevolgen voor de volksgezondheid van megastallen. SP (Daan Prevoo) stelde vragen naar de wijze van archivering van de stukken van het dossier Sporting Limburg in relatie met de automatiseringsproblemen bij de provincie. VVD (Lau van Bilsen) stelde vragen over de stand van zaken met betrekking tot de subsidieaanvragen van handbalvereniging Bevo.
De vragen werden beantwoord door het College van Gedeputeerde Staten waarbij toegezegd werd dat het conceptrapport over de megastallen ter beschikking wordt gesteld aan de Staten. Ook werd aan Provinciale Staten verzekerd dat het complete Sporting Limburg-dossier van de Provincie destijds voor PS ter inzage heeft gelegen. T.a.v. de Bevo-subsidie werd toegelicht dat GS zoekt naar een oplossing voor het subsidieverzoek accommodatie. Voor de vloer is inmiddels cofinanciering geregeld.

Voortgangsrapportages Buitenring Parkstad en Openbaar Vervoer De buitenring Parkstad en het project Openbaar Vervoer zijn zogenaamde Grote Projecten waarover de Staten nauwgezet door Gedeputeerde Staten via de regeling Grote Projecten geïnformeerd willen worden. Door de regeling Grote Projecten is de controlerende taak van Provinciale Staten bij omvangrijke projecten duidelijk versterkt. De voortgangsrapportage Buitenring werd vastgesteld. Wel kreeg het College van Gedeputeerde Staten opdracht om in de volgende rapportage de bestuurlijke risicos in het project Buitenring Parkstad beter te benoemen. De rapportage Openbaar Vervoer werd eveneens vastgesteld. Door CDA en PvdA werd een motie ingediend om te komen tot definitieve besluiten en concrete afspraken met Duitsland en België over de aanleg van infrastructuur voor grensoverschrijdende verbindingen. De motie werd aangenomen (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 stemden voor, VVD stemde tegen). Met dezelfde stemverhouding werd een CDA-motie aangenomen om te komen tot financiering van de ombouw van treinstellen van Veolia teneinde station Eijsden op korte termijn weer te bedienen met treinen die geschikt zijn voor verschillende spoorsystemen.

Toekenning achtergestelde lening aan het project geothermie Californie Wijnen.
Provinciale Staten werd gevraagd wensen en bedenkingen aan te geven m.b.t. de toekenning van de achtergestelde lening van 1,5 miljoen voor dit project, gericht op het voorzien van kassen met aardwarmte door middel van geothermie. Minimaal gaat het om 35 ha van het kasoppervlak, het streven is ca. 55 ha. Het project levert een grote bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van de provincie. Provinciale Staten uitten geen inhoudelijke wensen en/of bedenkingen m.b.t. de lening.

Resultaten vooronderzoek automatiseringsproject Aristoteles Provincie Limburg
Het debat werd gevoerd over de resultaten van het vooronderzoek door de Commissie van Voorbereiding en het voorstel van deze commissie aan de Staten om gezien de beschikbare informatie geen nader onderzoek te doen naar het automatiseringsproject.
SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vroegen om aanvullend (strafrechtelijk) onderzoek. GS werd opgeroepen hiertoe het dossier over te dragen aan het Openbaar Ministerie. Uiteindelijk werd afgesproken om in de komende dagen met alle fracties én Commissaris van de Koningin Léon Frissen te komen tot een soort van geclausuleerde opdracht voor een forensisch onderzoek naar met name het starttraject inclusief aanbesteding van het automatiseringsproject. Of er daadwerkelijk een justitieel onderzoek volgt is aan het Openbaar Ministerie.

nderzoeks- en controlfunctie Provinciale Staten Het Limburgs Parlement besloot om in het kader van de onderzoeks- en controlfunctie van PS een controlecommissie Plus in te richten. Het voorstel aan de Staten om t.b.v. de controlfunctie de Griffie uit te breiden met 0,2 fte voor een onderzoekscoördinator werd bij amendement van PvdA en CDA verworpen. Een amendement van de VVD om in het belang van de controletaak van de Staten een onderzoeker voor 1,0 fte toe te voegen werd verworpen.

Financieringsaanvraag Atrium
Provinciale Staten werd gevraagd wensen en/of bedenkingen aan te geven op het financieringsvoorstel van Gedeputeerde Staten, te weten een achtergestelde geldlening van 5 miljoen t.b.v. financiering van het toekomstige sociaal plan. Het Limburgs Parlement ging akkoord met het financieringsvoorstel en gaf daarbij als wens mee dat ook de Parkstadgemeenten hun (financiële) verantwoordelijkheid moeten nemen. Als tegenprestatie formuleerde het Limburgs Parlement de wens richting het Atrium om gedwongen ontslagen te voorkomen en in te zetten op het behoud van personeel.

Chemelot Campus Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus Provinciale Staten werd gevraagd wensen en/of bedenkingen te uiten met betrekking tot het voorstel om te komen tot één majeure campusontwikkeling Chemelot in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus. Met deze campusontwikkeling verwerft Limburg zich een sterke positie binnen Brainport Zuid-Oost Nederland. De provincie betaalt in totaal 23 miljoen euro mee aan de ontwikkeling van de twee campussen. Het Limburgs Parlement gaf een aantal wensen en bedenkingen aan m.b.t. de verdere campusontwikkeling. Deze waren gericht op belangenbehartiging voor wijkbewoners i.v.m. de realisatie van de Zuidaansluiting, zoveel mogelijk dierproefvrij werken, toepassing duurzame technieken en blijvende informatieverstrekking aan PS over voortgang projecten én arbeidsontwikkeling.
GroenLinks, SP, SPD, Partij voor de Dieren en D66 dienden een motie in gericht op het voorkomen van geluidsoverlast Railterminal Chemelot voor de aangrenzende woonbuurten door rangeeractiviteiten tussen 3:00 en 06:00 te verbieden. Deze motie werd met 14 stemmen voor (PvdA, GroenLinks, PvdD, D66) voor en 24 tegen (CDA, VVD) verworpen. Een motie van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, SPD en D66 gericht op het niet instemmen met een ruimteclaim voor de campusontwikkeling op het gebied Graetheide werd verworpen met 29 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD) en 9 voor (SP, GroenLinks, PvdD, D66).

Moties vreemd aan de orde van de dag (over onderwerpen die niet op de agenda staan)
Jeugdzorg
GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, SPD, CDA, PvdA en D66 dienden een motie in om binnen een paar maanden te komen tot een plan van aanpak gericht op het optimaal houden van de jeugdzorg in Limburg, ondanks het kabinetvoornemen om fors te bezuinigen in de jeugdzorg. Deze motie werd aangenomen (VVD stemde tegen).
Ecologische hoofdstructuur
De motie van GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, SP en SPD om, ondanks de regeringskorting van 20 miljoen, de voltooiing van de Ecologische Hoofdstructuur (een aaneengesloten natuurgebied door heel Nederland) in Limburg te realiseren, werd verworpen (CDA, PvdA en VVD stemden tegen).
Intensieve veehouderij
SP, Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks en SPD dienden een motie in met als doel de bouw van nieuwe megastallen (> 200 NGE) in Limburg tegen te gaan. Deze motie werd verworpen (SP, PvdD, D66, GroenLinks stemden voor, CDA, PvdA en VVD stemden tegen).

Brains Unlimited
Verder ging het Limburgs Parlement zonder bedenkingen akkoord met het voorstel om als Provincie als risicodragende partij deel te nemen in het project Brains Unlimited. Een belangrijk project van de Maastricht Health Campus in de versterking van experimentele infrastructuur voor cognitief hersenonderzoek in Nederland. Door het project Brains Unlimited komen nieuwe ultra hoge magneetveld fMRI scanners voor onderzoek, onderwijs en klinisch/commercieel onderzoek beschikbaar.

Overige besluiten
Tenslotte stemde het Limburgs Parlement in met: uitbreiding van het Limburgs Museum in Venlo;
het voorstel tot indiening van een verzoek tot onteigening bij de Kroon inzake Buitenring Parkstad en Stadsweide Roermond. En stelde vast:
de basisrapportage van het grote project Ooijen-Wanssum; het provinciaal inpassingsplan Stadsweide Roermond; de gemeenschappelijke regeling Zuidelijke Rekenkamer.

14-2-2011 17:13

terug