Rijksoverheid

Nederland en Frankrijk eens over EU-begrotingsdiscipline

Nieuwsbericht | 14-02-2011

Nederland en Frankrijk blijven samen optrekken bij belangrijke onderwerpen in de Europese Unie zoals de komende onderhandelingen over de EU-begroting en de uitbreiding. Zowel Nederland als Frankrijk vinden dat de groei van de begroting beperkt moet worden en dat er niet geschipperd mag worden met EU-criteria en regels waaraan toetredende landen moeten voldoen.

Minister Rosenthal heeft dat afgesproken met zijn Franse collega-minister van Buitenlandse Zaken Alliot-Marie bij een bezoek aan Parijs.

De ministers bespraken ook de recente ontwikkelingen in Egypte en Tunesië en wisselden van gedachten over de steun die de Europese Unie kan geven aan Egyptische initiatieven om het transitieproces in beide landen te bevorderen.

Ook bespraken zij de mensenrechtensituatie in Iran en de internationale verplichtingen die Iran heeft op nucleair gebied. Beide bewindslieden benadrukken het belang van EU sancties op deze terreinen. Deze onderwerpen komen aan de orde tijdens de aanstaande vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken 21 februari in Brussel.

Minister Alliot-Marie sprak haar committment uit aan de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad. De Samenwerkingsraad brengt vetegenwoordigers samen uit politiek, bedrijfsleven, journalistiek, wetenschap en cultuur en organiseert seminars, bezoeken en uitwisselingen. Binnenkort kiezen Alliot-Marie en Rosenthal een concreet en actueel thema waarop de Samenwerkingsraad zich zal concentreren.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051