GroenLinks Krimpenerwaard

Veenvaren in de Krimpenerwaard

Maandag 14 februari 2011, 12:35u -
Veenvaren in de Krimpenerwaard

'Veenvaren K'waard' staat voor ontwikkeling van een natuur- en agrarisch vriendelijke, recreatieve vaarroute in de polders Stolwijk/Berkenwoude. De toegangspoort tot deze op te zetten route is de Stolwijkerschutsluis, welks functioneel herstel momenteel ter hand wordt genomen. O.a GroenLinks heeft zich hiervoor hard gemaakt in de K5-raad. De Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed heeft 'Veenvaren' als thans lopende zaak ondergebracht in haar Projectenbank. De vaarroute volgens 'Veenvaren' is geprojecteerd op die hoofdwatergangen, welke in het verleden zijn aangelegd/gebruikt voor zowel waterafvoer als (eeuwenlang) binnendijks vervoer met boerenschouwen en aken, turfafvoer per schip van 1800-1832, polderbinnenvaart van 1888-1983.

Ook onze varende mascotte voor het 'Natuurlijk Varen' in de Krimpenerwaard, de zeilende boerenschouw, is als historiserend en op ware feiten gebaseerd onderwerp in deze Projectenbank opgenomen. Waarmee beiden broederlijk tussen zowel grootse Nederlandse als wereldse cultuurhistorische projecten staan genoemd/beschreven. Deze zijn te vinden op www.projectenbankcultuurhistorie.nl, afdeling mobiel erfgoed, subgroep water.

Het plan voor de vaarroutes is ontworpen door de Initiatiefgroep Veenvaren Krimpenerwaard, sinds 2008 de Stichting Veenvaren Krimpenerwaard. Mascotte van deze stichting is de zeilende boerenschouw van Jaap Jager die zelf met dit streekeigen vaartuig hier rondvaart. Het plan vloeit voort uit het "Veenweidepact Krimpenerwaard 2006". Dit pact werkt aan 5 doelen: de aanleg van nieuwe natuur, duurzaam waterbeheer en het tegengaan van bodemdaling, het versterken van de landbouwstructuur, extra kansen voor toerisme en recreatie en het stimuleren van vernieuwend ondernemerschap. In het pact werken overheden en maatschappelijke organisaties samen aan de toekomst van de Krimpenerwaard. Deze herinrichting omvat o.a. het realiseren van 2450 hectare nieuwe natuur (Ecologische Hoofdstructuur).Voor de uitvoering is een Strategiegroep opgericht waarin bestuurders van de gemeenten Vlist, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven, van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en van de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigd zijn. Deze Strategiegroep zorgt ervoor dat afspraken zorgvuldig, samenhangend en snel kunnen worden uitgevoerd. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) is "het gezicht" van de uitvoering van het pact in het gebied. In opdracht van de Strategiegroep kopen zij onder andere grond aan voor natuur, faciliteren zij kavelruilen en richten zij de nieuwe natuurgebieden in. Voor vragen van inwoners over het veenweidepact houdt DLG het hele jaar door op de eerste vrijdag van de maand spreekuur in de Polderkamer in Stolwijk.De kleine recreatievaart is een passende recreatievorm die natuur en landschap niet schaadt en waarmee de polder prima verkend kan worden. Alleen zeilbootjes (zeilende polderscheepjes), roeiboten of bootjes met elektrische voortstuwing (fluisterbootjes) mogen zich op de vaarroutes begeven. De hoofdroute is de Stolwijkse Vaart / Stolwijkse Vliet / Landscheiding (route van ca. 25 km.) waarop 3 uitbreidingen mogelijk zijn naar Gouderak, Westeinde (Berkenwoude) en Bergvliet of Loetbos (via de Reevliet). Met de nodige aanpassingen om de volle lengte van de Stolwijkse Vaart bevaarbaar te maken, onder andere door verruiming van een aantal sloten en het bouwen van enkele poldersluisjes, is een rondvaart mogelijk.