Radboud Universiteit Nijmegen


Kellendonklezing: Gerrit Komrij over de triomf en treurigheid van de esthetiek

Datum bericht: 2 februari 2011

De jaarlijkse Frans Kellendonklezing zal op 14 februari aanstaande aan de Radboud Universiteit Nijmegen worden uitgesproken door dichter, romancier en essayist Gerrit Komrij. Hij zal spreken over de triomf en treurigheid van de esthetiek. Voorafgaand aan de lezing wordt de Frans Kellendonkprijs 2011 uitgereikt aan Arnon Grunberg.

Sinds 1993 organiseert de Radboud Universiteit Nijmegen de Kellendonklezing, ter nagedachtenis aan de in 1990 overleden schrijver (en Radboud-alumnus) Frans Kellendonk. De lezingen zijn geen literatuurwetenschappelijke verhandelingen óver Kellendonks leven en werk - een dergelijke aanpak zou de schrijver niet op prijs hebben gesteld - maar gaan direct in op vragen en kwesties die Kellendonk opwierp in zijn essays en romans. Gerrit Komrij houdt, niet als eerste, het thema `oprecht veinzen' tegen het licht. Maar dan op zijn manier: hij noemt het 'de triomf en treurigheid van de vermomming'.

Gerrit Komrij Gerrit Komrij
Gerrit Komrij (Winterswijk,1944) debuteerde in 1968 met de bundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, waarmee hij onmiddellijk opviel door de vormvastheid en de ongrijpbare humor. Op 26 januari 2000 werd hij gekozen tot Dichter des Vaderlands, een functie die hij vervulde tot 2004. Naast poëzie en verhalend proza publiceerde Komrij een groot aantal essays en beschouwingen over zaken als poëzie, politiek en het menselijke temperament. Voor zijn essayistisch oeuvre kreeg Komrij in 1993 de P.C. Hooftprijs toegekend. Sinds de verschijning van de eerste bloemlezing uit de Nederlandse poëzie in 1000-en-enige gedichten (1979) geldt Komrij als bloemlezer uit de Nederlandse (en ook Afrikaanse) poëzie bij uitstek.

Frans Kellendonkprijs 2011
Voorafgaand aan de lezing wordt de Frans Kellendonkprijs 2011 uitgereikt aan Arnon Grunberg. De prijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandse letterkunde, bestaat sinds 1993 en wordt eens in de drie jaar uitgereikt. Hij bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5000 euro. De jury prijst Grunberg als een kritisch en onafhankelijk waarnemer en analist 'die zijn standpunten op even scherpe als creatieve wijze uitdraagt en daarbij de confrontatie en controverse niet schuwt'. Eerder ging de prijs naar Kristien Hemmerechts, Benno Barnard, Dirk van Weelden, Henk van Woerden, Piet Gerbrandy en Marjolijn Februari.