Raad van State


maandag 14 februari 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bunnik van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan heeft betrekking op bijna het hele buitengebied van de gemeente. Een groot aantal inwoners is het om uiteenlopende redenen niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de Stichting Milieugroep Bunnik, Stichting Milieuzorg Zeist en Omstreken en de Vereniging Werkgroep Natuurlijk Zeist-West hebben een gezamenlijk beroepschrift ingediend. Ten slotte heeft ook de Katholieke Caritas Instelling der Stad Utrecht bezwaar tegen het plan. Sommige bezwaarmakers voeren aan dat delen van hun agrarisch bedrijf niet in het plan zijn opgenomen. Een bouw- en montagebedrijf aan het Oostromsedijkje is het er niet mee eens dat zijn bedrijf als hoveniersbedrijf is bestemd. Hij wil graag een passende bestemming voor zijn onderneming. Enkelen hebben bezwaar tegen de beperkte bouwmogelijkheden die het plan voor hun perceel biedt. Zo wil de eigenaar van een monumentale boerderij aan de Koningslaan graag een schuur van 90 m2 in de achtertuin bouwen, maar het plan lijkt dat niet toe te staan. De milieuorganisaties hebben op een aantal punten bezwaar tegen het plan. Zo zijn zij het er niet mee eens dat met een wijzigingsbevoegdheid agrarische bedrijven tot maximaal twee hectare kunnen worden uitgebreid. De Katholieke Caritas Instelling bezit een paardenhouderij aan de Hogelandseweg in Werkhoven. Zij willen graag een paardrijhal bouwen, maar het bestemmingsplan staat dat niet toe. Vanwege de hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak op dinsdag 15 december voortgezet. (zaaknummer 200902203/1) 10.00 uur

Zitting over de milieuvergunningen die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Stichting Mestverwerking Gelderland. Het gaat om twee vergunningen voor
kalvergierbewerkingsinstallaties in Nunspeet en Putten. De stichting kan zich niet vinden in enkele voorschriften die aan de vergunningen zijn verbonden. Zo vindt zij de inspectie- en onderhoudsvoorschriften overbodig. Ook bestrijdt zij dat de water- en sliblijn in de installaties kunnen leiden tot een verhoogd risico voor bodemverontreiniging. Ten slotte zou de eis om het slib in de overdekte slibopslag te mengen, te ver gaan. Dit voorschrift, dat is bedoeld om geuroverlast tegen te gaan, zou niet voldoende zijn onderbouwd door het provinciebestuur. Daarom komt de stichting in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201003578/1 en 201001285/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om maatregelen te nemen tegen het carillon in Bathmen. Volgens een echtpaar dat in de Dorpsstraat van Bathmen woont had het gemeentebestuur op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening maatregelen moeten treffen tegen de geluidsoverlast van het carillon. Volgens het gemeentebestuur is dat niet mogelijk omdat de APV niet van toepassing op de muziek van het carillon. Ook zou het carillon geen andere normen overtreden. Het echtpaar bestrijdt dat en komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008589/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zundert van het bestemmingsplan 'Corsoplaats buurtschap Helpt Elkander'. Het plan maakt de verplaatsing mogelijk van de corsobouwplaats van buurtschap 'Helpt Elkander' van de Reigerstraat naar de Ambachten. De gemeente wil op de Reigerstraat namelijk graag woningen bouwen. Een echtpaar dat naast de nieuwe locatie woont is het vooral niet eens met de hoogte van de beplanting en het hekwerk rondom de nieuwe corsobouwplaats. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003394/1)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk om een standplaatsvergunning aan een man uit Winterswijk te verlenen. De man had een vergunning aangevraagd om tijdens het volksfeest op de Markt in Winterswijk op 28 en 29 augustus 2009 vis te verkopen vanuit een kraampje. Tot 2008 werd het volksfeest gehouden rondom de schouwburg, maar vanwege een verbouwing daarvan, werd in 2009 uitgeweken naar de Markt. Het gemeentebestuur heeft aan de Vereeniging Volksfeest Winterswijk een evenementenvergunning verleend voor de festiviteiten op de Markt. Naar de mening van het gemeentebestuur zijn de activiteiten die de Vereeniging organiseert bepalend voor het volksfeest en wordt het hele marktterrein daardoor in beslag genomen. Er is daarom geen plaats voor een aparte standplaats voor de verkoop van vis, aldus het gemeentebestuur. De man is het hier niet mee eens, maar de rechtbank in Zutphen stelde hem in augustus 2010 in een eerder beroep in het ongelijk. De man laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007973/1)

13.00 uur
wethouders van Tynaarlo om mee te werken aan een uitbreiding van camping Fien de la Mar aan de Heikant in Zeegse. De camping heeft al vijf standplaatsen, maar de camping wil graag uitbreiden met nog eens vijf standplaatsen en een trekkershut. Volgens het gemeentebestuur staat het bestemmingsplan in de weg aan de uitbreiding, maar de camping bestrijdt dat. Ook de rechtbank in Assen oordeelde in maart 2010 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren en droeg het gemeentebestuur op een nieuwe beslissing te nemen op het bezwaarschrift van de camping. Tegen deze uitspraak komen twee omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat een uitbreiding van de camping ten kost gaat van de bijzondere natuurwaarden en de rust in het gebied. (zaaknummer 201003994/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.50 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van een inwoonster uit Purmerend 'kennelijk' niet-ontvankelijk is verklaard. De vrouw had beroep ingesteld tegen het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard. Dit plan levert een bijdrage aan de bescherming van het rivierengebied door rivieren meer ruimte te geven. Door de polder Noordwaard te ontpolderen kan een waterstanddaling van 30 centimeter worden bereikt bij de Rijn bij Gorinchem. De Raad van State heeft haar bezwaren tegen het rijksinpassingsplan kennelijk niet-ontvankelijk verklaard omdat zij het verschuldigde griffierecht niet heeft betaald. Daarom is de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De vrouw is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van de vrouw zonder rechtszitting niet-ontvankelijk mocht verklaren. (zaaknummer 201009941/5)