Ingezonden persbericht


Persbericht

Droge en zonnige lente op komst

Rondom koude Noordzee valt de komende maanden weinig neerslag en laat de zon zich goed zien. We danken dit aan het aanhouden van La Niña.

La Niña is in toenemende mate van invloed op de Atlantische Oceaan en het West-Europese weer. Het klimaatfenomeen dat elders in de wereld voor stormen en overstromingen zorgt, vergroot in Nederland juist de kans op een mooi en rustig voorjaar.

Zeist, 14 februari 2011

Nederland kan zich verheugen op een zonnige en relatief droge lente. De temperaturen zullen daarbij uitkomen rond normale waarden. Dit blijkt uit de lenteverwachting van MeteoVista | WeerOnline.nl, de weerleverancier van onder andere de NOS, ANP, Novum en het merendeel van de Nederlandse dagbladen.

De lente wordt niet alleen mooi, hij komt dit jaar ook vroeg, met vooral in maart en april goede zonkansen. Volgens meteoroloog Hans Roozen wordt het prettige lenteweer veroorzaakt door relatief lage watertemperaturen in de Noordzee en delen van de Atlantische Oceaan: "Er wordt minder vocht aangevoerd en dus is er minder bewolking. Bovendien zien we dit voorjaar een grote kans op hoge luchtdruk boven West-Europa. Ook dat komt rustig en zonnig weer ten goede."

La Niña geeft koudere Golfstroom

De oorzaak is gelegen in het aanhouden van het klimaatfenomeen La Niña, dat bijvoorbeeld rond Australië juist stormen en overstromingen brengt, zo valt te lezen in de vandaag op WeerOnline.nl gepubliceerde seizoensverwachting.

"We zien de invloed van La Niña op de Atlantische Oceaan de afgelopen maanden steeds verder toenemen", vertelt Rolf Schuttenhelm, klimaatanalist van MeteoVista. Volgens hem zijn de passaatwinden over de Atlantische evenaar zwakker dan normaal en blazen deze minder tropisch warm water naar de Caribische Zee. "De Atlantische Golfstroom is hiermee in een half jaar tijd wel 4 graden kouder geworden en ook in de Noordzee zijn de temperaturen inmiddels lager dan normaal."

Warme zomer?

In de komende maanden zwakt de La Niña in de Grote Oceaan geleidelijk iets af. Naar verwachting neemt dan ook de menging van koud en warm water in de Atlantische Oceaan toe, waarmee de invloed op het Europese weer minder wordt. Toch ziet Schuttenhelm ook nog goed nieuws voor liefhebbers van zomerweer: "Tijdens een droge lente neemt het bodemvochtgehalte langzaam af. In Nederland maakt de zomer dan vaak een warme start."

Over MeteoVista | WeerOnline.nl

MeteoVista | WeerOnline.nl is een van de grootste uitgevers van weersinformatie in Nederland met producten wereldwijd voor de consument en de zakelijke markt. In Nederland is MeteoVista | WeerOnline.nl marktleider op het gebied van gladheidbestrijding en tevens de grootste leverancier van weerdata aan diverse media zoals landelijke dagbladen. Voor de consumentenmarkt exploiteert MeteoVista WeerOnline.nl


- Einde Persbericht -

Achtergrond
Voor alle klimatologische achtergronden, de verwachte Europese en Noord-Atlantische drukverdeling, zeewatertemperatuuranomalieën en verschillende modelberekeningen, bekijk het bijgevoegde document (PDF) 'MeteoVista lenteverwachting 2011'.

> Download: 'Zonnige lente rond de Noordzee' (PDF). > Lees ook: http://www.weeronline.nl/zonnige-lente-2011/3985/135