Gemeente Tilburg

Tilburg heeft hart voor een schone stad
Groenbeheer en reiniging in binnenstad beter geregeld

Nummer
2011032BW
Datum
14 februari 2011

De afdeling Beheer & Onderhoud van de gemeente Tilburg voert sinds 1 januari 2011 samen met de Diamantgroep en de afdeling Reiniging het groenbeheer en de reiniging van de Binnenstad en de Oude stad uit. Dit betekent dat de organisatie van alle werkzaamheden nu in handen is van één partij en dat scheelt tijd en geld. Maandag 14 februari is deze unieke samenwerking met een groot hart voor een schone stad met alle medewerkers gevierd (zie foto).
Meer activiteit op straat
Wethouder Roel Lauwerier (Schoonhouden stad) legt uit: "Bewoners van de binnenstad zien vanaf 1 januari meer activiteit op straat. Denk hierbij aan het groenonderhoud, zoals schoffelen en hagen knippen. Maar ook het schoonmaken van het openbaar gebied, zoals zwerfvuil ruimen, vegen, onkruid verwijderen op verharding. Zelfs de straatvegers komen terug." De gemeente stuurt meldingen van burgers over onderhoudswerkzaamheden sinds
1 januari via het Centraal Meldpunt rechtstreeks door naar de uitvoerende partij. Hierdoor handelt ze de meldingen sneller af. Roel Lauwerier: "Tilburgers krijgen een beter onderhouden Binnenstad en Oude stad, ondanks de bezuinigingen. Een schone stad is prettig om in te wonen en om doorheen te lopen en helpt mee aan het gevoel van veiligheid in de buurt."
Unieke samenwerking
De afdelingen Beheer & Onderhoud en Reiniging van de gemeente Tilburg en de Diamantgroep ontwikkelen samen een leerwerkbedrijf. Het doel van dit bedrijf is om een professionele sociale aannemer te zijn op het gebied van beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de regio Tilburg. Tilburgers zonder werk krijgen hierin een kans om zich verder te ontwikkelen. Het leerwerkbedrijf in oprichting begint haar samenwerking in 2011 onder meer met de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden voor groen en reiniging in de Binnenstad en Oude stad (grofweg het gebied tussen de ringbanen). Onder de onderhoudswerkzaamheden valt ook graffitibestrijding. December 2010 liep de pilot graffitibestrijding binnenstad af. De pilot was zo'n succes dat college en raad willen dat het beleid wordt voortgezet in de binnenstad. Een betere aanpak van zwerfafval is een ander belangrijk onderdeel van de onderhoudswerkzaamheden. Straatvegers houden de binnenstad bij. Daarbuiten zijn vijf hotspots van illegale stort aangewezen. Deze plekken krijgen extra aandacht bij de aanpak van zwerfafval. Ook zijn er acties om zwerfafval te voorkomen.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

Meer informatie voor de pers:
Fotocredit: Wilfired Scholtes / Beeldveld
Brugt Groenevelt, woordvoerder wethouder Roel Lauwerier, telnr. 013 - 542 83 33