Gemeente Zoetermeer

Afsluiting deel fietspad door werk aan geluidsscherm A12

aanzicht geluidsschermen vanaf A12
Vanaf maandag 14 februari is het fietspad langs de A12 afgesloten tussen de Balijbrug en de Eerste Stationsstraat. Deze afsluiting duurt naar verwachting tot en met vrijdag 6 mei. Dit is het gevolg van de bouwwerkzaamheden aan de geluidsschermen langs de A12. De afsluiting geldt in beide richtingen. Er is een omleiding voor (brom)fietsers uitgezet met borden. Een kaart met de afsluiting en de omleiding staat op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer. Daar staan ook meer details over de gevolgen van de bouw van de geluidsschermen. De geluidsschermen zijn ongeveer eind 2011 klaar.

Met de aanleg van deze geluidsschermen gaat een lang gekoesterde wens van Zoetermeer in vervulling: het verbeteren van de geluidskwaliteit. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat. De bouw gaat echter ook gepaard met enige overlast voor omwonenden en verkeersdeelnemers in en om Zoetermeer.

Veiligheid
Voor de bouw van de geluidsschermen zijn heistellingen nodig. Op sommige plekken staat de heistelling dichtbij of op het fietspad. Vanaf respectievelijk 27 januari en 4 februari zijn de heistellingen ingezet aan de noordzijde van de A12 ten westen van Zoetermeer. Ze plaatsen damwanden tussen de A12 en het fietspad en slaan palen voor de fundering van het geluidsscherm. Voor de veiligheid van (brom)fietsers is tijdens de periode dat de heistellingen hier werken, het fietspad afgesloten tussen de Balijbrug en de Eerste Stationsstraat. Tijdens de afsluiting is er voor (brom)fietsers een omleiding uitgezet met borden. Dit betekent voor (brom)fietsers dat ze een stuk moeten omrijden.

Verkeersmaatregelen
De rijstroken op de A12 van Zoetermeer naar Den Haag zijn versmald gedurende de bouwperiode. Daar geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Verkeer moet rekening houden met vertragingen op de A12 en op het hoofdwegennet in Zoetermeer. Tijdens nachtelijke werkzaamheden geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Overige gevolgen
De heiwerkzaamheden schuiven gedurende de bouwperiode van de westzijde (Meerzicht) op naar het oosten tot de Oostweg. De aanvoer van de heipalen en het heien gebeurt vanaf de A12. De heiwerkzaamheden levert geluidsoverlast op. Het heien gebeurt tussen 7.00 en 19.00 uur op werkdagen. In uitzonderlijke gevallen kan het ook buiten deze tijden gebeuren.

Meer informatie over bouw en planning
Op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer staat alle informatie over de werkzaamheden en de planning. Vragen of opmerkingen over de bouw of de communicatie daarover kunnen worden gesteld via 14 079.

Tegelijkertijd met de bouw van de geluidsschermen zijn er ook andere werkzaamheden bij de A12. Rijkswaterstaat start naar verwachting in maart 2011 met de aanleg van een spitsstrook met geluidsarm asfalt. Over de gehele lengte van het traject komt ook in de andere richting (Den Haag - Utrecht) geluidsarm asfalt. Zie ook www.rijkswaterstaat.nl/A12.

Duurzaam Zoetermeer
Met het collegeprogramma 2010-2014 werkt de gemeente aan een toekomstgericht Zoetermeer, waar mensen de gedachten omarmen dat we de aarde niet gekregen hebben van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen. Daarom staat de gemeente achter het programma Duurzaam Zoetermeer. Zoetermeer wil een van de voorbeeldsteden in Nederland zijn als het gaat om een duurzame stad, met een realistische aanpak. Onder meer door het toevoegen van duurzame kwaliteit aan onze eigen gemeente.

Onder andere het terugdringen van en besparen op energieverbruik, CO2-neutrale bouw stimuleren, het bevorderen van een gezond leefmilieu (geluid- en luchtkwaliteit), verbetering van de biodiversiteit (flora en fauna) en het stimuleren van alternatieve energiebronnen staan daarom centraal. Het behouden en zo mogelijk uitbreiden van groenkwaliteit in en om de stad draagt daar eveneens in belangrijke mate aan bij.

Voor meer informatie over het programma Duurzaam Zoetermeer kijkt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.