Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 februari 2011

Zeewier: Een zee van mogelijkheden!

Wageningen UR roept op tot samenwerking voor duurzame zeewierteelt

De mondiale landbouw staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. Om de wereld in 2050 te kunnen voorzien van voldoende voedsel, water en energie moet de landbouw-productie verdubbelen. Daarvoor zijn twee aardbollen nodig, tenzij we ons richten op duurzame alternatieven. Eén daarvan is zeewierteelt. Om de kansen en uitdagingen van zeewier en teelt op zee te verkennen, organiseert Wageningen UR op 14 februari in Nieuwspoort Den Haag het symposium 'Zeewier: Een zee van mogelijkheden'.

Zeewier heeft de potentie om dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden. Het hoge gehalte aan functionele eiwitten, maakt zeewier een hoogwaardige grondstof voor humane en dierlijke voeding. Ook voor de productie van grondstoffen voor de chemische industrie en de opwekking van groene energie is er een belangrijke rol weggelegd voor zeewier. Als kustland met een traditie van internationale handel, offshore industrie en innovatieve landbouw, kan Nederland een grote rol vervullen bij de ontwikkeling van een economisch gezonde 'landbouw op zee'. Onderzoek en samenwerking zijn nodig om te innoveren en zeewierteelt economisch rendabel en duurzaam te maken.

Tijdens het symposium 'Zeewier: Een zee van mogelijkheden' geeft Roel Bol, programmadirecteur Biobased Economy van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, zijn visie op de biobased economy en de rol van zeewier daarin: 'Zeewier is nu nog vooral een belofte. De wetenschap zegt dat het kan. Het gaat nu om solide businesscases. Het bedrijfsleven moet betrokken worden en het verdienpotentieel gaan zien van dit type biomassa. Daar ligt een taak voor ons allen.' Andere sleutelfiguren uit het bedrijfsleven, het openbaar bestuur, maatschappelijke organisaties en wetenschap gaan met elkaar in debat om samen tot een ontwikkelingsagenda te komen voor duurzame zeewierteelt in Nederland.

Het symposium vindt plaats op maandag 14 februari van 14.00 tot 18.00 uur in Nieuwspoort, Lange Poten 10, te Den Haag. Het debat wordt afgesloten met een netwerkborrel waar de innovatieve zeewierhapjes niet ontbreken. Deelname is kosteloos. Kijk voor het complete programmaoverzicht en aanmelding op de website zeewier.info.