Evangelische Omroep

Nr. 028

Hilversum, donderdag 11 februari 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 7

De Dorpsdokter, maandag 14 februari, 19.25 uur, Nederland 1 Reinier begint zijn stage als huisarts in opleiding en leert van Roelof hoe hij een enkel moet verbinden Hij mag oefenen op Anniek van der Linden. Bij Piet komt mevrouw Van der Punt met een ontstoken ooglid. En Rosemarie gaat op avontuur in Madagaskar en is diep onder de indruk wat artsen daar doen.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Rembrandt en Ik, maandag 14 februari, 22.05 uur, Nederland 1 Cornelia
Laatste deel van een vierdelige dramaserie over het leven van Rembrandt gezien door de ogen van zijn naasten. De nog jonge Cornelia wil niets liever dan dat haar vader haar schildert zoals ze echt is. Maar Rembrandt lijkt zijn dochter nauwelijks op te merken. Gelukkig heeft Cornelia haar broer Titus die haar dingen kan uitleggen; bijvoorbeeld waarom zij een bastaard is. Terwijl Cornelia poseert als Joods Bruidje ziet ze haar vader terug blikken op een bewogen leven en de keuzes die hij daarin heeft gemaakt. Cornelia wordt verliefd op die leuke Jan Swammerdam, maar ze blijft ook haar vader trouw, want eens zal hij haar werkelijk zien.

XMIX, woensdag 16 februari, 14.05 uur, Nederland 3 De ontvoering
Meneer Bazuin, de miljonair is ontvoerd. Er moet 15 miljoen euro losgeld betaald worden. XMIX wordt op de zaak gezet en gaat eens praten met de nicht van meneer Bazuin. Misschien weet zij wat er is gebeurd...

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 10 februari, 23.50 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. Deze week in De Kist: Mariska Orbán-de Haas

Mariska Orbán-de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, kreeg de afgelopen maanden veel doodsbedreigingen na haar brief over abortus aan Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. De bedreigingen raakten haar diep, maar toch gaat ze door met het schrijven over haar katholieke geloof en haar abortusstandpunt. Ze ervaart dit als een roeping. De dood kwam voor Mariska dichtbij toen ze elf jaar was. Zij en haar tweelingzus fietsen samen toen haar zus werd aangereden. Mariska dacht direct dat ze dood was. Haar zus overleefde het ongeluk, maar sindsdien is Mariska bang dat een van haar dierbaren een verkeersongeval krijgt. Mariska's grootste angst is dat haar geloof in God en een leven na de dood niet waar blijkt te zijn. Voordat ze naar de hemel mag, denkt Mariska dat ze eerst door het vagevuur heen moet, waar ze met haar fouten zal worden geconfronteerd. Mariska vindt haar ijdelheid een last en ziet uit naar de dag dat ze oude, wijze vrouw is met een bloemetjesjurk en steunkousen.

Herman ontmoet een gedreven jonge vrouw die zich dagelijks bewust is van de kwetsbaarheid van het leven.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 18 februari, 15.10 uur, Nederland 3 De ploepelaar
'Doe maar eens even gek hi!', zingen Elly en de kinderen. Nou, Dop en Kurk doen gek. Ze lopen met een raar roestig ding. Er komen belletjes uit en het maakt een gek geluidje. Ze noemen het een ploepelaar. Maar ze weten niet wat het precies is. En ook, ze weten niet van wie het is! Ze hebben het ergens op straat gevonden. En nu willen ze het teruggeven. Maar aan wie? 'Gooi weg,' zeggen de mensen. 'Het is niks. Het is troep.' Maar Dop en Kurk geloven dat niet en ze zoeken door. Gelukkig maar. Want daar komt een grote rookpluim uit een gek wit autootje...

Checkpoint, zaterdag 19 februari, 9.30 uur, Nederland 3 Heb jij wel eens het gevoel door de wind te worden weggeblazen? We gaan dit in een gigantische windtunnel testen of dat echt kan gebeuren. En wat kun je eigenlijk allemaal met stikstof doen? DJ'en in een discotheek voor heel veel publiek, wie zijn daar beter in? De jongens of de meiden? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 19 februari, 17.55 uur, Nederland 2 Zwitersland TPC: Aigle-Champéry + Bex-Villars-Bretaye Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In een klein gebied van Frans Zwitserland waren ooit 4 smalspoorbedrijven, die elkaar stevig beconcurreerden. Nu zijn ze samen van groot belang voor het vervoer van bewoners en toeristen in de Chablais. Reizen naar Champéry en Bretaye geven daar een goed beeld van.

Nederland Zingt, zaterdag 19 februari, 18.20 uur, Nederland 2 Johannes de Heer heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog dagelijks worden zijn liederen gezongen in kerken en huisgezinnen. Hij was ook degene die Nederland wakker schudde en op de komst van Jezus Christus wees. Hij is vooral ook bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Hij kreeg kritiek op de zangbundel, deze was inhoudelijk in literair en muzikaal opzicht onder maat, zei men. Johannes de Heer was gericht op 'de eenvoudigen': 'Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden. U hangt echter de korf met voedsel zó hoog dat een eenvoudig schaap er onmogelijk bij kan' wierp hij zijn critici voor de voeten. Deze uitzending is speciaal gewijd aan de liederen uit zijn bundel.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 20 februari, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer is te gast bij Jolanda Klapwijk die met haar man Friso, en hun vier kleine kinderen in hartje Amsterdam in een woongroep van de stichting Timon woont. In deze woongroep krijgen jong volwassenen begeleiding op weg naar volledige zelfstandigheid. Jolanda en Friso zijn kernbewoners. Ze zijn geen hulpverleners, maar willen vanuit hun christelijke levensovertuiging een luisterend oor, veiligheid, een zekere mate van structuur en een sociaal netwerk bieden. In haar jeugd heeft Jolanda zelf veel meegemaakt. Op zowel de lagere als de middelbare school waren veel moeilijkheden. Met haar vader, die vaak depressief was, had ze een moeizame relatie. Hij overleed op 45-jarige leeftijd, op de dag dat zij trots haar MAVO-diploma had gehaald. Toen Jolanda uiteindelijk verkering kreeg met Friso leek het wel of alle weggestopte emoties van jaren er uit kwamen. Jolanda werd depressief en dacht aan doodgaan. Uiteindelijk is ze met hulp van een therapeut en samen met Friso hier bovenop gekomen. Voor Jolanda en Friso was het duidelijk dat na alles wat zij zelf hadden meegemaakt ze er ook graag voor anderen wilden zijn. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 20 februari, 14.45 uur, Nederland 3 Superheld
De Bijbel zegt: Je hebt meer aan iemand die je openlijk terechtwijst, dan aan iemand die zwijgt'. Spreuken 27: 5 Floor en haar oudere broer Sjoerd zijn twee handen op één buik. Is Floor in de problemen, ze hoeft maar te roepen en Sjoerd is daar. Sjoerd, de superhero. Maar de laatste tijd... er is iets met Sjoerd en Floor weet niet wat het is. Als Floor erachter komt dat Sjoerd blowt, besluit ze niks aan haar ouders te vertellen. Maar dan lijkt het allemaal uit de hand te lopen. Wat moet Floor doen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,