VOOR DE RECHTER:
TWEE ROTTERDAMSE RAADSLEDEN
EEN KANDIDAAT 1e KAMERLID
VIER BUURTGENOTEN

KOMT ALLEN op maandag 14 februari om 10 uur
Rechtbank Rotterdam, Wilhelminaplein 125

-- legitimatie aldaar verplicht , aanvang rechtszaak 10.30 -

Weet u het nog? De Rotterdamse gemeenteraad en de bewoners van de Essenburgsingelbuurt stonden zij aan zij in hun protest tegen de plaatsing van een C2000 zendmast bij de Diergaardetunnel. Nog voordat het democratisch proces was afgelopen, drukte de Minister van Binnenlandse Zaken de bouw van de mast erdoorheen. Tijdens een vreedzaam protest tegen deze bestuurlijke botheid werden op 9 juni 2009 de gemeenteraadsleden Arno Bonte (lijsttrekker GL) en Leo de Kleijn (lijsttrekker SP) gearresteerd. Ook Ineke Palm (SP kandidaat-lid Eerste Kamer) en vier buurtgenoten werden ingerekend. Zij mogen zich aanstaande maandag 14 februari voor de rechter verantwoorden.

â-º Het gaat hier om een principiële kwestie, die de grondbeginselen van de Nederlandse democratie raakt. Zo oordeelde de POLITIERECHTER op 24 augustus 2009. Daarom verwees zij de zaak door naar de MEERVOUDIGE GERECHTSKAMER, waar de zaak aanstaande maandag 14 februari wordt behandeld.

â-º Het verzet van de buurt tegen de zendmast werd gesteund door de VOLTALLIGE GEMEENTERAAD, die zich UNANIEM had uitgesproken tegen de mast. Terwijl de gemeenteraad nog in gesprek was met de minister, liet zij als een dief in de nacht de mast plaatsen om een voldongen feit te creëren.

â-º De kern van de zaak is dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken volgens de wet geen vergunning nodig heeft om dit soort zendmasten te plaatsen. De lokale democratische instellingen zijn daarmee buitenspel gezet. Niettemin dient de Minister volgens de wet wel bepaalde zorgvuldigheidscriteria in acht te nemen. Die zijn in dit geval met voeten getreden. De ambtenaren die beslissen over de locatiekeuze van de zendmasten, kunnen de facto handelen zonder enige democratische controle.

â-º Vreedzaam verzet van onze buurt en van politici zoals Arno Bonte, Leo de Kleijn en Ineke Palm (en vele anderen van PvdA tot Leefbaar) is door dit gebrek aan democratische checks-and-balances daarom het enige verweer van burger tegen de overheid; een symbolische handeling van verzet om publiekelijk een rotte plek in ons democratisch systeem bloot te leggen.

â-º Te meer daar het Ministerie van Binnenlandse Zaken aantoonbaar een lange reeks halve waarheden en hele leugens heeft verspreid om het verzet tegen de zendmast te frustreren.

â-º Te meer daar een door de buurt aangedragen alternatieve locatie voor de zendmast (in de Sporendriehoek, 250m verderop) aantoonbaar op oneigenlijke gronden is tegengewerkt en afgewezen.

â-º Te meer daar er geen enkele noodzaak was om de mast juist op 9 juni 2009 neer te zetten. De zendmast heeft zelfs aantoonbaar meerdere maanden UIT gestaan. Pas toen buurtgenoten de minister voor de kortgedingrechter daagden, heeft zij als de wiedeweerga de zendinstallatie AAN gezet - wederom om een voldongen feit te creëren.

â-º Te meer daar het Ministerie van Binnenlandse Zaken, ondanks vrome beloftes gedaan aan de Tweede Kamer, op precies dezelfde slinkse wijze doorgaat met het overrompelen van burgers en lokale politici bij de plaatsing van C2000-zendmasten in andere delen van het land.

â-º MEER WETEN?

Kijk op de website www.hierpastgeenmast.nl voor een uitgebreide voorgeschiedenis.




Ingezonden persbericht