Provincie Noord-Brabant

Persbericht

14 februari 2011

PAS OP DE PLAATS SALDEREN STIKSTOF

GS hebben besloten pas op de plaats te maken met salderen op basis van de Verordening stikstof en Natura 2000 Noord-Brabant. Dit omdat geconstateerd is dat in de provinciale depositiebank milieuvergunningen zijn opgenomen die niet aan de criteria voldoen. De provincie controleert de komende tijd alle milieuvergunningen in de depositiebank. Hiermee wordt voorkomen dat de milieudruk op Natura 2000-gebieden onbedoeld stijgt. Tijdens de periode van controle wordt er niet gesaldeerd via de depositiebank.

De verordening stikstof en Natura 2000 Noord-Brabant - gebaseerd op een convenant met de landbouwsector en natuur- en milieuorganisaties - is ingesteld om de uitstoot van ammoniak door veehouderijen in Noord-Brabant terug te dringen. De verordening stelt strenge eisen aan de uitstoot van ammoniak uit stallen. Daarnaast wordt een toename van de uitstoot van ammoniak door uitbreiding van een veehouderij alleen toegestaan als daar een krimpend of stoppend bedrijf tegenover staat. Dit is salderen. Salderen gebeurt via de provinciale depositiebank, die is 'gevuld' met milieuvergunningen van gestopte en gekrompen veehouderijbedrijven. In de depositiebank blijken ook milieuvergunningen te zijn opgenomen die al eerder voor saldering gebruikt zijn. Dat is reden voor GS om pas op de plaats te maken en alle milieuvergunningen in de depositiebank te controleren. Daarna wordt de depositiebank weer geopend.

De verordening blijft onverkort van kracht. Dit betekent dat de technische eisen aan nieuwe stallen blijven gelden. Totdat de depositiebank weer geopend is, zijn uitbreidingen van veehouderijen alleen mogelijk als saldering niet nodig is. Overigens heeft de constatering dat in de depositiebank milieuvergunningen zijn opgenomen die niet aan de criteria voldoen, geen consequenties voor al genomen salderingsbesluiten.