SNS Reaal Groep

NIEUWSBERICHT
ASN Bank, RegioBank en SNS Bank scoren op `Eerlijke Bankwijzer'

maandag 14 februari 2011

De banken van bankverzekeraar SNS REAAL, ASN Bank, RegioBank en SNS Bank, scoren goed op de maandag gepubliceerde Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Gekeken wordt of de banken geld van de spaarder en belegger duurzaam en sociaal investeren. Maandag werd de lijst waarbij alle Nederlandse banken tegen het licht werden gehouden voor de vierde keer gepresenteerd.

Beleggingsfondsen
Dit keer richtte het onderzoek zich op drie bedrijven die volgens de bankwijzer betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten: Shell, Vedanta en Barrick Gold.

ASN Bank
ASN Bank kreeg van de onderzoekers van Eerlijke Bankwijzer de hoogste score. ASN Bank investeert op basis van mensenrechten en duurzaamheidscriteria géén rode cent in het drietal. Overigens deelt ASN de nummer 1-plek met Friesland Bank en Triodosbank.

SNS Bank
Net onder het drietal staan SNS Bank en RegioBank. De twee kozen er voor om op basis van mensenrechten- en duurzaamheidscriteria niet te investeren in Barrrick Gold en Vedanta. SNS Bank die het beheer van de beleggingsfondsen heeft ondergebracht bij SNS Asset Management, overlegt momenteel met Shell naar aanleiding van diverse gebeurtenissen op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten, maar ook beloningsbeleid. Alleen het feit dat SNS géén deadline heeft gekoppeld aan de gesprekken, zorgde ervoor dat de bank zich net niet bij de toppers kon voegen.

Banken zoals ING, ABN Amro en Aegon Bank bungelden onderdaan de lijst.

Wat is er volgens de bankwijzer mis met:

* Shell wint al meer dan vijftig jaar olie in de delta van rivier Niger. Dat gaat gepaard met vervuiling van de delta door olielekkages, het dumpen van aanval en het affakkelen van gas. De schade zorgt voor schendingen van recht op water, voedsel, inkomen en gezondheid. Shell heeft de eerste stappen gezet met het publiceren van een aantal milieueffectrapportages. Een goed begin, maar volgens de bankwijzer nog volstrekt onvoldoende om de negatieve invloed van Shell op de delta te voorkomen.
* Vedanta is een Brits bedrijf dat met zijn aluminiumsmelterij grote schade heeft toegebracht aan het milieu van de Indiase deelstaat Orissa, waardoor de lokale bevolking zwaar getroffen werd.
* Barrick Gold uit Canada bezit een goudmijn in Indonesië. In de buurt van de mijn zijn honderden families verjaagd. Huizen werden in brand gestoken met buitensporig politiegeweld. Barrick ontkent aanvankelijk dat mensen gedwongen uit hun huis waren gezet. Het bedrijf dringt ook niet aan op een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld.