Ingezonden persbericht


http://www.oldebroek.nl/gol/webgen.nsf/(framesets)/Main?opendocument&Body=http://www.oldebroek.nl/gol/webgen.nsf/page?openagent&id=_5D4BFDE90F9CBDC7C1257837004CA6FC

Gemeente aan de slag met rapport zwembad

De gemeente Oldebroek heeft voorafgaand aan verdere planvorming voor het zwembad een 0-meting uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de interne verzelfstandiging, die ooit bedoeld was om het zwembad slagvaardiger en meer rendabel te krijgen, niet succesvol is geweest. De gemeente trekt hier lering uit voor de toekomst. Het College constateert dat op alle niveaus fouten zijn gemaakt. Ondertussen is de sturing versterkt en ligt er een opdracht om nog voor de zomer een structureel verbeterplan op te stellen.

Korte geschiedenis
Het zwembad is in 2006 ´intern verzelfstandigd´. Het was de bedoeling om sneller en slagvaardiger een besluit te nemen en de overheadkosten te verminderen. In 2010 is deze werkwijze voorafgaande aan nieuwe planvorming geëvalueerd met een zogenaamde 0-meting.

Controle en overzicht
De belangrijkste conclusie is dat er veel beter kan. De controle op de bedrijfsvoering was onvoldoende. Op rapportages had over de hele linie sneller en beter kunnen worden gereageerd. Uit de 0-meting blijkt dat het falen van de interne verzelfstandiging niet toe te wijzen is aan één persoon maar dat het geldt voor het totaal van bestuur en ambtelijke organisatie.

Medewerkers en geld
Het College heeft besloten dat het zwembad vanaf 1 januari 2011 weer direct onder de gemeentelijke afdeling Samenleving valt. Om meer rust in de leiding te brengen is het voorstel om de part-time functie van zwembadmanager full time te maken. Ook is het belangrijk om te werken met een duidelijk bedrijfsplan waarin afspraken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. Dat maakt het mogelijk om voortgang te monitoren.

Verdere aanbevelingen
Naast bovenstaande maatregelen, zullen in de planvorming de volgende aanbevelingen uit de 0-meting worden meegenomen: ·Onderzoek de mogelijkheden van landelijke ontwikkelingen en trends, verbreden van de dienstverlening en mogelijkheden om het bezoekersaantal te verhogen en om meer mensen te trekken met speciale doelgroepactiviteiten. ·Aanschaf van een nieuw kassasysteem waar ook managementinformatie uit te halen valt. ·Het zwembad moet het keurmerk Veilig en Schoon krijgen.

Toekomstperspectief zwembad
In het bestuursakkoord ´Vernieuwen en verbinden´ is afgesproken dat er een plan moet komen voor de toekomst van het zwembad. Dit betekent dat een aantal scenario´s wordt onderzocht. Wordt het zwembad een doelgroepenbad of een subtropisch bad, en wat zijn dan de consequenties? Blijft het op de huidige plek of moet het worden verplaatst? En wat zijn de gevolgen als het zwembad helemaal wordt verzelfstandigd, overgenomen door een andere partij of wanneer het zwembad sluit? Alle scenario´s worden uitgewerkt en afgewogen. Afdrukken

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 14-02-2011