Ingezonden persbericht


P E R S A A N K O N D I G I N G

Amsterdam, 14 februari 2011

Aankondiging: Gemeenteraad Amsterdam beslist over verstedelijking

Belangrijke gebieden in de achtertuin van Amsterdam dreigen volgebouwd te worden. Het betreft onder andere de Houtrakpolder bij Spaarnwoude en de zuidoever van de Gaasperplas. De Amsterdamse gemeenteraad beslist hierover aanstaande woensdag 16 februari in het kader van de Structuurvisie. In deze visie staat beschreven hoe Amsterdam de ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2040 ziet.

Houtrakpolder

De Structuurvisie wijst de Houtrakpolder aan als locatie voor uitbreiding van de Amsterdamse haven. Hiermee zou een belangrijke groene buffer tussen Amsterdam en omliggende gemeenten wegvallen. Veel Amsterdammers recreëren in de Houtrakpolder: het gebied trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. Met de verdichting van de Westelijke Tuinsteden is het juist cruciaal om groen in de nabijheid te waarborgen, vindt Milieucentrum Amsterdam. Ook de gemeente Haarlemmerliede verzet zich fel tegen de plannen.

Gaasperplas

De zuidoever van het Gaasperpark dreigt op termijn volgebouwd te worden met woningen. Het gaat om een waardevol natuurgebied dat onderdeel is van de Ecologische Hoofdstructuur van de Provincie Noord-Holland. De bouw van woningen zorgt ook voor meer verkeer. Veel bewoners en organisaties in Zuid-Oost hebben zich tegen de woningbouwplannen gekeerd.

Landschap Laag Holland

Als locatie voor rangeerterreinen voor de metro's van de Noord/Zuidlijn is het groen aan de noordzijde van de ring A10 aangewezen. Dit gebied behoort tot Nationaal Landschap Laag Holland en de Rijksbufferzone. De komst van de opstelsporen zal dit landschap verrommelen en onomkeerbaar aantasten.

Milieucentrum Amsterdam heeft het debat rondom de Structuurvisie de afgelopen maanden actief gevolgd. Het milieucentrum is al meer dan twintig jaar actief in het maatschappelijke debat over de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam. De inzet is een leefbare en duurzame stad. Belangen als natuur, ecologie, groen, milieuvriendelijk vervoer en duurzaam bouwen moeten voorop staan bij ruimtelijke plannen en de besluitvorming daarover.

Wanneer:

De structuurvisie wordt vastgesteld door de Amsterdamse gemeenteraad op woensdagmiddag 16 februari.




Ingezonden persbericht