Partij voor de Dieren


Initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten in Tweede Kamer

Verbod op onverdoofde slacht moet onnodig lijden voorkomen

14-02-2011

Donderdag 17 februari 2011 behandelt de Tweede Kamer de initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten. Deze initiatiefwet is ingediend door Marianne Thieme, omdat de Partij voor de Dieren vindt dat er een eind moet komen aan de pijn en stress die dieren ervaren als zij zonder verdoving geslacht worden.

In Nederland worden jaarlijks ruim twee miljoen dieren - vooral kippen en schapen - zonder verdoving geslacht. Dat is veel meer dan in Nederland geconsumeerd wordt als ritueel geslacht vlees: het overgrote deel van het onverdoofd geslachte vlees ligt als 'gewoon' vlees in de schappen of wordt geëxporteerd. De Partij voor de Dieren wil een eind maken aan het onnodig lijden dat hiermee gepaard gaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet verdoven van dieren ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt. Dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken zelfs van een onaanvaardbaar lijden. Meer hierover in de mini-documentaire (let op, bevat schokkende beelden) die de Nicolaas G. Pierson Foundation liet maken.

Volgens de huidige wet is het onverdoofd slachten van dieren verboden, waarbij een uitzondering kan worden gemaakt voor joodse en islamitische slachters. De Partij voor de Dieren wil met de 'initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten' de uitzonderingspositie opheffen. Het Europees Hof van de Rechten van de Mens heeft bepaald dat het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst.

De Partij voor de Dieren diende de initiatiefwet op 2 september 2008 in bij de Raad van State. Na beoordeling van de Raad van State is de initiatiefwet op 2 juni 2009 naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet wordt op donderdag 17 februari 2011, vanaf 10.15 uur, in de Tweede Kamer behandeld. In de zogenaamde eerste termijn kunnen Kamerleden reageren op de initiatiefwet en vragen stellen aan de initiatiefnemer.