Nuon reageert op de beweringen van Test-Aankoop en Greenpeace

14/02/2011 19:44

NUON BELGIUM

Elektriciteitsleverancier Nuon Belgium heeft een aantal fundamentele bedenkingen bij het klassement van groenestroomleveranciers dat Test-Aankoop en Greenpeace vandaag publiceerden.

Ten eerste kan wie kiest voor groene stroom van Nuon er zeker van zijn dat de hoeveelheid stroom die hij verbruikt effectief op basis van hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt. Dat wordt trouwens van overheidswege gecontroleerd. Nuon dient zoals wettelijk voorzien maandelijks de nodige garanties van oorsprong in bij de bevoegde regulator. In Vlaanderen is dit de VREG, die op haar website overigens een vergelijking publiceert van de verschillende producten in de markt, zowel op vlak van prijs als op vlak van groengehalte.

Daarnaast geven Test-Aankoop en Greenpeace een vertekend beeld door enkel de productie in België in beschouwing te nemen. Het beleid rond groene stroom wordt grotendeels op Europees niveau geregeld. Het is vandaag erg moeilijk om in ons land goede sites te verwerven voor de ontwikkeling van groene productie. Dit is onder meer te wijten aan de beperkte geografische mogelijkheden, de dichte bevolkingsgraad, de complexe regulering en de alomtegenwoordige historische spelers. Het is dan ook logisch over de grenzen te kijken en groene stroom op te wekken waar het efficiënter kan. Zo beschikt Nuon over heel wat meer groenestroomproductie in bijvoorbeeld Nederland.

Tot slot gaat het eerder om een rangschikking van elektriciteitsproducenten dan om een rangschikking van elektriciteitsleveranciers. Zo houdt men geen rekening met het feit dat leveranciers ook groene stroom aankopen bij andere producenten en die dan aan hun klanten doorverkopen.

Nuon sluit zich wel aan bij de vraag van Test-Aankoop en Greenpeace naar een transparanter beleid inzake energie. Door de versnippering van de bevoegdheden en marktrollen is het voor de consument niet eenvoudig zijn weg te vinden op de energiemarkt. Ondanks belangrijke inspanningen van een aantal marktspelers ligt hier nog een grote uitdaging.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel