GroenLinks


Maandag 14 februari 2011, 22:05u - Judith Sargentini


Europarlement: beelden kindermisbruik niet blokkeren maar verwijderen

Europese landen moeten alles op alles zetten om beelden van kindermisbruik te verwijderen van het internet. Alleen blokkeren van de toegang tot dit soort websites helpt niet en kan zelfs averechts uitpakken. Er komt dan ook geen Europese verplichting om internetfilters in te voeren, als het aan de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie van het Europees Parlement ligt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij dat het Europarlement kiest voor effectieve maatregelen tegen kindermisbruik.

De Europese Commissie en de Europese raad van ministers willen de EU-landen verplichten om de toegang tot webpagina's met beelden van kindermisbruik te blokkeren. Een meerderheid van de bevoegde commissie van het Europarlement ziet hier niets in, zo bleek vanavond bij een oriënterende stemming. Het Europarlement, dat meebeslist over de nieuwe Europese wetgeving tegen kindermisbruik, kan de filterplicht tegenhouden.

"Internetters die op zoek zijn naar verboden afbeeldingen en filmpjes kunnen de filters gemakkelijk omzeilen", constateert Sargentini. "Bovendien helpen internetfilters onbedoeld de criminelen die achter de websites met beelden van kindermisbruik zitten. Wanneer zij merken dat de toegang tot hun webpagina's wordt geblokkeerd door een filter, weten zij dat de overheid hen in het vizier heeft. Dan verplaatsen ze de beelden naar een andere site of naar een nieuwsgroep."

Filter als excuus om niks te doen

Het blokkeren van beelden met kindermisbruik op internet dreigt een excuus te worden om het probleem op z'n beloop te laten. Dit soort beelden moet geheel van het internet verwijderd worden. De makers, uitbaters en gebruikers moeten worden bestraft, dat is de effectieve aanpak, stelt Sargentini. "Daar moeten politie en justitie hun menskracht aan besteden. Dan bestrijd je de bron van het kwaad." Nationale opsporingsdiensten dienen veel beter met elkaar te gaan samenwerken. Per slot van rekening hebben vrijwel alle landen ter wereld verdragen tegen kindermisbruik ondertekend.

Strikte voorwaarden

Sargentini krijgt al e-mails van bedrijven die willen tonen wat voor filters zij hebben ontwikkeld. Niet alleen voor internetpagina's met beelden van kindermisbruik, maar ook voor goksites en sites voor de uitwisseling van muziek. Sargentini: "Die kant moeten we niet op. Het is dan ook goed dat de parlementscommissie strikte voorwaarden formuleert voor landen die toch filters gebruiken: internetpagina's blokkeren mag alleen als verwijdering van het verboden materiaal niet mogelijk is gebleken en als de wet erin voorziet." Dat standpunt heeft ook consequenties voor Nederland, waar een filter wordt ingevoerd zonder wettelijke basis.