Wecycle passeert mijlpaal 100 miljoen kilo elektrische apparaten

13/02/2011 23:59

Wecycle

De Stichting NVMP heeft in 2010 meer dan 106 miljoen kilo elektrische apparaten en spaarlampen ingezameld en gerecycled. Dit is een stijging van bijna 30 procent en een mijlpaal voor de organisatie. Om deze extra glans te geven, wijzigt de Stichting NVMP vanaf vandaag haar naam in Wecycle.

De goede resultaten in 2010 zijn toe te schrijven aan meerdere factoren. Zo steeg de inzameling met name bij wit- en bruingoedwinkeliers. Meer dan 1.200 detaillisten hebben zich in 2010 geregistreerd voor exclusieve afgifte aan Wecycle. Wecycle heeft afgiftecontracten gesloten met alle gemeenten en een inzamelconvenant ondertekend met de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. De stijging in de inzamelresultaten is het meest zichtbaar bij groot witgoedapparaten (bijv. wasmachines, vaatwassers, magnetrons) en kleine elektrische apparaten. Met name voor de laatste categorie vraagt Wecycle extra om de aandacht: nog steeds verdwijnt hiervan zo'n twee kilo per persoon in de vuilnisbak, zo'n 33 miljoen kilo per jaar.

Jan Vlak, directeur Wecycle, is verheugd over de forse stijging: "Wecycle garandeert dat alle apparaten die in ons systeem komen, verantwoord worden gerecycled. Hierdoor hoeven minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Gebruikte apparaten worden met de best beschikbare technieken gerecycled en komen niet terecht in de illegale export." Wecycle rapporteert over de resultaten aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Recyclen doen we samen

De Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten gaat voortaan verder onder de naam Wecycle. Onder deze naam voert de Stichting NVMP al geruime tijd succesvolle communicatiecampagnes en inzamelacties. De inzameldoelstellingen gaan naar verwachting flink omhoog als gevolg van komende wijzigingen in de Europese regelgeving. Door de naam Wecycle ook te koppelen aan de organisatie, wil Wecycle verder werken aan bekendheid en nog hogere inzamelresultaten realiseren. De naam Wecycle onderstreept tevens dat inzamelen en recyclen een gezamenlijke inspanning vergt van bedrijfsleven, overheid, gemeenten en consumenten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.wecycle.nl