Rituelen - tentoonstelling

20/01/2011 14:00

Historisch Museum Rotterdam

Rituelen

15 februari 2011 t/m 26 februari 2012

No-nonsense stad Rotterdam zit vol rituelen. Van religieuze feesten, voorname plechtigheden en grootse inhuldigingen, tot trouwerijen, Valentijnsdag en een dagelijkse begroeting. Een labyrint in het schielandshuis van Museum Rotterdam voert langs objecten die een rol spelen bij rituelen in ons leven. Rondom het labyrint wordt de bezoeker verder ingewijd in rituelen rond het kind, feesten en stadsrituelen, en rituelen rond afscheid en rouw. Een interactieve wand nodigt uit de rituelen in de tentoonstelling vanuit een andere hoek te beleven.

Een ritueel is een gebruik of een ceremonie met gestileerde handelingen, waarin symbolen vaak belangrijk zijn. Vrijwel alle rituelen hebben een duidelijk begin, midden en eind en ook herhaling is een wezenlijk onderdeel. In de kern kan een ritueel opgevat worden als een handeling waarmee een persoon, of groep zijn of haar eigen identiteit beleeft, vormgeeft, belichaamt en uitdraagt.

Vrijwel iedereen neemt deel aan rituelen, van kleine persoonlijke tot gedeelde massale, en van eeuwenoud tot recent. De enorme verscheidenheid in vorm en omvang van rituelen in een stad als Rotterdam wordt letterlijk weerspiegeld in de tentoonstelling.

Na begroetingsrituelen dwaalt de bezoeker door een labyrint van de levensloop langs rituele momenten, gesymboliseerd door voorwerpen die tot in het oneindige vermenigvuldigd worden in vitrines van spiegelglas. Van een bakerkussen met de tekst 'welkom in het leven', tot een haarwerkje van een overleden geliefde. Onderweg passeren onder andere een doosje voor melktanden, trouwringen en een opzoomerbezem, maar ook holi poeder, een glasservies voor het suikerfeest en kleding voor het zomercaraval.

Rondom het labyrint, op de zolderomloop, wordt dieper ingegaan op rituelen van diverse religies en culturen in Rotterdam. Rituelen rond opgroeien (bijvoorbeeld doop, besnijdenis, belijdenis, communie, bar mitswa, maar ook wereldlijke rituelen), feestelijke stadsrituelen (zoals Chinees Nieuwjaar, Ketikoti, Holi, Zomercarnaval, Koninginnedag en voetbalgekte) en het afscheid van het leven staan hierin centraal. Langs een interactieve wand worden diverse rituelen vanuit een andere kant bekeken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.museumrotterdam.nl