Gemeente Barneveld


Vanaf dinsdag 15 februari nieuwe inzamelmethode restafval en GFT

Zoals al aangekondigd zal de gemeente Barneveld 2 nieuwe vuilniswagens gaan inzetten. Wij kunnen u nu melden dat vanaf dinsdag 15 februari 2011 de nieuwe voertuigen gaan rijden. De nieuwe voertuigen zijn zogenoemde zijladers. Het is een wagen met aan de rechterzijde een grijparm die door de chauffeur vanuit de cabine wordt bediend. De "vuilnisman nieuwe stijl" hoeft niet meer te slepen met zware afvalcontainers en wordt zo fysiek minder belast.

Waar worden de nieuwe vuilniswagens ingezet?
Vanaf half februari zal de grote zijlader worden ingezet in de Barneveldse wijken: De Lors, Staatsliedenwijk, Vliegersveld, de Vaarst, De Valk, Rootselaar Oost en Norschoten (ged). Op maandag zult u deze auto tegenkomen in de Voorthuizense wijken De Maat, Wikselaar en de Wheem. In de toekomst zal de zijlader in steeds meer wijken worden ingezet. De kleinere zijlader is speciaal gebouwd om in te zamelen bij verder van de doorgaande weg gelegen adressen in het buitengebied. Tot nu toe stapt de chauffeur daar uit en haalt zelf de container op. Met de introductie van de zijlader blijft de chauffeur in het voertuig en kan van daaruit de container legen.

Wat verandert er voor u?
Om de containers goed te kunnen legen moeten de grijze en groene minicontainers op de juiste manier worden aangeboden. Zo moet het handvat naar achteren staan vanaf de weg gezien en moet er minstens 30 centimeter tussen de minicontainers worden vrijgehouden. Ook mogen de minicontainers niet meer achter elkaar staan maar juist naast elkaar langs de weg staan. Verder moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van lichtmasten en bomen. Wanneer de containers daar te dicht bij staan kunnen deze niet met de zijlader worden geleegd.

Wat altijd blijft gelden.
Daarnaast blijft voor iedereen gelden: de minicontainer moet met gesloten deksel worden aangeboden en mag niet zwaarder wegen dan 75 kg. Houdt er verder rekening mee dat GFT-afval (groente- fruit- en tuinafval) bij vriezend weer snel vastvriest. Het legen van vastgevroren GFT-afval lukt niet. Wilt u toch GFT-afval aanbieden tijdens vorst, zet uw minicontainer dan de avond ervoor in een verwarmde ruimte zodat het vuil ontdooit!

Hoe gaan wij in de wijken starten?
Tijdens de 1^e weken worden alle minicontainers die met de zijlader geleegd gaan worden, beplakt met een sticker op het deksel. Op deze sticker staat hoe de minicontainer aan straat moet worden gezet. Het kan zijn dat op basis van de ervaringen met de nieuwe zijlader de inzamelplaats in de loop van de komende weken nog wijzigt. Kijkt u daarom even verder in de straat als u de container niet op de u vertrouwde plaats aantreft: wij hebben deze dan verplaatst!

Voor sommigen van u zal dit betekenen dat u wat verder moet lopen om uw container aan te bieden. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. Als u vanwege uw gezondheid problemen heeft met het aanbieden van de minicontainer, vraag dan een buurman of gezinslid om dit voor u te doen.

Het is mogelijk dat sommige straten bij een andere huisvuilwagen route worden ondergebracht. Ook het tijdstip van inzameling kan anders worden. Zorg er dus voor dat uw minicontainer om 07.30 uur aan de weg staat!

In het buitengebied
Met de bewoners in het buitengebied waar de vuilniswagen nu aan huis komt zullen zo nodig individueel afspraken worden gemaakt. De containers zullen op een goed bereikbare plaats moeten worden neergezet. In sommige gevallen zal een andere aanbiedplaats moeten worden afgesproken omdat de toegangsweg naar die bewoners niet veilig met de nieuwe vuilniswagen is te berijden. Wanneer de toegangsweg naar de percelen niet in goede staat is, zal de vuilniswagen deze niet inrijden en zal de minicontainer aan de doorgaande weg moeten worden aangeboden. De chauffeur zal in de toekomst niet meer uitstappen om de containers op te halen!

Samengevat
De zijlader pakt zelf de minicontainer om te ledigen, een belader komt daar niet meer aan te pas. Het is wel belangrijk om de minicontainer op de juiste manier aan straat te zetten. Op deze website zal vanaf 14 februari 2011 d.m.v. een kort filmpje te zien zijn hoe u de minicontainer op de juiste wijze aanbiedt.

Overig afvalnieuws

Inzameling kunststof huishoudelijk afval
Sinds 2010 worden in de woonkernen 1 keer per 2 weken kunststof huishoudelijk afval ingezameld. Vorig jaar is 297.000 kilo ingezameld waarvan 271.000 kg via de huis aan huis inzameling. Een compliment aan u waard! Ook in 2011 halen wij het kunststof huishoudelijk afval in de woonkernen graag bij u op. Voor u die in het buitengebied woont: u kunt uw kunststof huishoudelijk afval op de betreffende inzameldag aanbieden bij een verzamelpunt in een woonwijk. Ook kunt u van dinsdag t/m zaterdag terecht op de milieustraat "De Otelaar" te Barneveld.

U kunt dit afval alleen aanbieden met de bekende plastic zak met de afbeelding van "Plastic Hero" erop. Biedt u de zakken samen met uw buurtgenoten op één plaats, bijvoorbeeld de clusterplaatsen van de minicontainers, aan. Andere afvalzakken en zakken die niet bij elkaar worden aangeboden nemen wij niet meer mee!

Heeft u nog vragen?
Op de afvalkalender leest u informatie over afvalstromen, ritindeling van de inzameldienst en openingstijden van de milieustraat. Ook kunt u bellen met het klantencontactcentrum 14-0342.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl