Start MAX-serie 'De Oudste Familiebedrijven van Nederland'

10/02/2011 10:20

Omroep MAX

Op dinsdag 15 februari start de nieuwe MAX-serie 'De Oudste Familiebedrijven van Nederland'. 'De Oudste Familiebedrijven van Nederland' geeft een prachtige inkijk in de mooiste familiebedrijven van Nederland. Met de nadruk op 'familie' en dat maakt de portretten authentiek, ontroerend en nostalgisch. We laten bijzondere familiebedrijven zien, die soms moeilijke tijden hebben gekend. 'De Oudste Familiebedrijven van Nederland' laat zien hoe deze families door de jaren heen zijn omgegaan met de soms teruglopende vraag en welke creatieve oplossingen men heeft bedacht om te kunnen voortbestaan. En hoe heeft de familieband zich in de tijd ontwikkeld: hoe doet de huidige generatie het in de ogen van de vorige en is de jonge generatie wel geïnteresseerd in een functie binnen het familiebedrijf?

Theetuin wordt attractiepark

In de eerste aflevering van 'De Oudste Familiebedrijven van Nederland' nemen we een kijkje bij attractie- en vakantiepark Duinrell in Wassenaar. Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt verhaalt hoe het bedrijf zich ontwikkelde van eenvoudige theetuin tot een attractiepark dat tot grote bekendheid geniet.

Een decennium geleden heeft Hugo Van Zuylen van Nijenvelt het bedrijf overgedragen aan zijn zoons Philip en Roderick, maar de 81-jarige graaf is zelf nog dagelijks in het vakantie- en attractiepark te vinden. Hugo is nog steeds commissaris van Duinrell en heeft ook van iedere deur in het park nog een sleutel: "Ik wil overal in kunnen, dat pakken ze me niet af. Maar dat vinden de jongens ook prima."

In de keuken van 'de Boerderij', op het landgoed van het attractiepark, leren we Hugo en zijn vrouw Clarine kennen tijdens de lunch met 'de jongens', directeuren Philip en Roderick. Graaf Hugo vertelt over zijn vader (de oprichter) en over de enorme risico's die op gevoel werden genomen met attracties. Waarvan de één heel goed uitpakte (het Tikibad) en de ander een technisch debacle werd (de Batflyer). "De Batflyer is de nagel aan mijn doodskist," vertelt de graaf. Clarine voegt daar nog aan toe: "Dat is veel te laat gestopt, laten we er maar niet meer over praten."

Inmiddels tien jaar geleden gaf de graaf het stokje over aan zijn zoons. Maar kon hij wel afstand doen van zijn geliefde Duinrell? Clarine: "Wij dachten, dat wordt een probleem, maar het ging wonderwel heel goed. Hugo heeft wel commentaar, maar daar trekken ze zich niets, uh, niet alles van aan."

Roderick en Philip leiden het bedrijf samen. Ze vinden zichzelf geen ondernemers zoals hun vader, maar hebben wel dezelfde bevlogenheid, zoals je die alleen maar in familiebedrijven aantreft. Philip en Roderick: "Ons doel is het ook weer door te geven aan de volgende generatie."

MAX: De Oudste Familiebedrijven van Nederland (9 afl.)

Vanaf dinsdag 15 februari, 18.25 uur op Nederland 2





http://www.omroepmax.nl