Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 15 februari 2011 9:30

Conjunctuurbeeld verbetert verder

Het conjunctuurbeeld is eind januari 2011 gunstiger dan eind december 2010. Over een breed front is er sprake van verbetering. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de "herstelfase". In januari presteren nog wel dertien van de vijftien indicatoren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het vierde kwartaal 2,4 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2009. In het derde kwartaal bedroeg de economische groei nog 1,8 procent. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het vertrouwen van consumenten steeg in januari 2011 weer, na een terugval in december 2010. De stemming onder de zakelijke dienstverleners en de ondernemers in de industrie verbeterde ook, maar in veel mindere mate.

Met 3,2 procent was de kapitaalmarktrente in januari even hoog als een maand eerder. De inflatie liep iets verder op naar 2,0 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in december 11 procent hoger dan in december 2009.

De arbeidsmarkt toont herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid daalde in december verder en kwam uit op 401 duizend. Het aantal banen was in het vierde kwartaal 0,3 procent groter dan in het derde kwartaal. Er waren ook iets meer vacatures. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg het aantal uitzenduren in het derde kwartaal met 3 procent.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl