Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Hollywood in de Klas Filmfestival

Spannende ontknoping tijdens galapremière

Vrijdag 4 februari was de superspannende finale van alweer de zesde editie van Hollywood in de Klas. Tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam was een heuse galapremière georganiseerd in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. 300 kinderen, waarvan sommigen gekleed in prachtige galakleding, streden om de felbegeerde Mini Tiger Awards in verschillende categorieën: Beste Film, Beste Acteerprestatie en de Kids Choice Award.

Om 10 uur opende de Rotterdamse wethouder van Onderwijs Hugo de Jonge samen met Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, minister van Onderwijs de galapremière en werden er 13 korte films vertoond die de kinderen zelf hebben bedacht en gemaakt. Hollywood in de Klas is het eerste filmfestival waarvan alle films zijn gemaakt met gebruiksvriendelijke pocketcameras. De theorie van de film hebben de kinderen geleerd via het online lesmateriaal van Hollywood in de Klas, onlangs genomineerd voor de Filmeducatieprijs.

Volle zaal
De filmsterren mochten dit jaar zelf bepalen wie op de gastenlijst kwamen te staan. Elke leerling kreeg exclusieve premièretickets om weg te geven aan ouders, familie of vrienden. De grote zaal van de Schouwburg - met bijna 900 stoelen - zat 4 februari daarom ook vol met trotse vaders, moeders, opas en omas om hun (klein)kinderen te bewonderen en de fantastische sfeer te proeven. Ook een aantal deelraadsleden en de portefeuillehouder Cultuur waren aanwezig om de sfeer te proeven en om de jonge filmsterren uit hun deelgemeente te bewonderen in hun prachtige zelf bedachte en zelf gemaakte films.

En de winnaars zijn..
Na het vertonen van de films werden de winnaars van de mini Tiger Awards bekend gemaakt. De award voor beste acteerprestatie en de publieksprijs (Kids Choice Award) gingen naar 'De verwende prinsesjes' van Basisschool De Kubus, vestiging Heindijk. Basisschool De Barkentijn, vestiging De Haerestraat, won met De geheimzinnige opdrachtgever een mini Tiger Award voor beste film. De kinderen hadden speciaal voor hun ernstig zieke klasgenoot Quinten een mooi verhaal bedacht, waarin hij de hoofdrol kon spelen via een webcam. Quinten is inmiddels klaar met zijn behandelingen en hij kon gelukkig de première bijwonen.

Taart van de deelgemeente
Het bestuur van de deelgemeente IJsselmonde is trots op de winnaars en natuurlijk ook op de basisscholen die deze keer niet in de prijzen zijn gevallen. Hollywood in de Klas draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Talentontwikkeling is een belangrijk speerpunt van het huidige bestuur van IJsselmonde. Op woensdag 9 februari verraste Ernst-Jan Walraven Borst, portefeuillehouder Cultuur, de jongens en meisjes van De Kubus en De Barkentijn met een overheerlijke slagroomtaart. Filip Braams, regisseur/producer en de bedenker van Hollywood in de Klas was er ook bij. Hij verdient in de ogen van het bestuur van IJsselmonde, net als de jongens en meisjes, een traktatie.

Na deze spannende première van 4 februari gaat het project nog verder naar Den Haag, Utrecht, Amsterdam en een aantal andere steden om aan het eind van het schooljaar te eindigen met de grote landelijk finale in Utrecht.

Voor meer over de deelnemende basisscholen, hun films, (fotos van) de winnaars ga naar www.hollywoodindeklas.nl

Wat is Hollywood in de Klas en wat houdt het in? Hollywood in de Klas is in 2005 ontstaan in IJsselmonde als brede school activiteit voor twaalf groepen acht van diverse basisscholen uit de deelgemeente. Onder begeleiding van regisseur en producer Filip Braams, tevens bedenker van Hollywood in de Klas en hun eigen leerkracht maken kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs een videofilm van vijf minuten. De kinderen verzinnen en spelen zelf een verhaal met het accent op drama. Ook de decors maken ze zelf. En het leslokaal wordt omgetoverd in een filmset. Op een speelse manier leren de jongens en meisjes zo over film en audiovisuele vormgeving.