Gemeente Oldebroek


Energieke avond in Hattemerbroek

Woensdag 9 februari was het dorpsgesprek in Hattemerbroek over de Toekomstivisie 2030. Een kleine 50 inwoners waren naar Dorpshuis de Bouwakker gekomen. Al snel bleek dat niet iedereen het alleen over de verre toekomst wilde hebben. Mensen hadden vragen over hoe het nu gaat en wilden het daar met de gemeente over hebben. Burgemeester Overweg maakte direct de afspraak om 16 maart verder te praten over het nu. Daarna ontstond een prettig gesprek met kritische inwoners over het Hattemerbroek van de toekomst.

Net zoals bij de andere dorpsgesprekken ging het over drie onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst. Mens & maatschappij, ruimte & economie en gemeente & dorp. Na een presentatie ging iedereen uit elkaar om in groepen te bespreken wat moet blijven, wat kan verdwijnen en wat er nog mist aan voorzieningen.

Dorpse karakter en de ontwikkelingen
Hattemerbroek voelt de tegenstelling tussen enerzijds het behouden van het eigen karakter en anderzijds de ontwikkeling van onder andere het bedrijventerrein. Dit zal impact hebben op onder andere de verkeerstromen in het dorp. Het windmolenpark roept tegenstrijdige beelden op. Een aantal mensen is blij met het winnen van groene energie, anderen maken zich zorgen om het landschap en de geluidsoverlast. Hattemerbroek vindt de school en het dorpshuis belangrijk. Deze moeten blijven in de toekomst. Ook woningbouw voor alle doelgroepen vinden mensen belangrijk. Het dorp wil de voorzieningen die er nu zijn, graag behouden. De aanwezigen vonden het moeilijk om aan te geven waar je op zou kunnen bezuinigen. Een punt van zorg en aandacht is geluid- en lichtoverlast van de snelweg.

Het resultaat is voldoende input voor de Toekomstvisie 2030 en een duidelijke afspraak om half maart weer om tafel te gaan voor een regulier dorpsgesprek.