Gemeente Meppel


Gemeenteraad: motie behoud verloskunde Meppel

10-02-2011 -

De raad heeft 10 februari een motie aangenomen om de Tweede Kamer op te roepen verloskunde in het ziekenhuis te behouden.

De gemeenteraad heeft 10 februari unaniem gestemd voor een motie van alle partijen waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen de afdeling verloskunde in het ziekenhuis van Meppel te behouden.

De motie sluit aan bij een discussie over volumenormen voor bevallingen die landelijk wordt gevoerd. Meppel verzet zich tegen sluiting van de 'afdeling verloskunde' van het Diaconessenhuis, die een gevolg kan zijn van mogelijke nieuwe regels van het Ministerie van Volksgezondheid.

De Raad neemt stelling voor de nabije beschikbaarheid van acute zorg voor moeder en kind. Thuis bevallen wordt volgens de Raad in Meppel en omgeving minder verantwoord als alleen ziekenhuizen in Zwolle en Hoogeveen acute zorg mogen verlenen.

De motie is door de Raad naar alle fracties in de Tweede Kamer en naar Burgemeester & Wethouders gestuurd met de vraag verloskunde in Meppel en omgeving te behouden. En ruimte te geven voor verbetering, zoals die door het Diaconessenhuis en de verloskundigen is ingezet.

De fracties in de Raad zullen in contact treden met hun Haagse collega's, om het belang van vrouwen en kinderen in Meppel en omgeving te ondersteunen. Ook de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is benaderd met een brief, waarin de de motie van de Raad wordt toegelicht.

Donderdag 17 februari vindt een Algemeen Overleg Zwangerschap en Geboorte tussen de Tweede Kamer en de Minister van Volksgezondheid plaats.