Rijksoverheid

Nederland wil waarnemers eerder in Congo

Nieuwsbericht | 15-02-2011

Nederland wil dat de EU-waarnemersmissie voor de presidents- en parlementsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) eerder begint. Staatssecretaris Ben Knapen heeft daar maandag met de Congolese minister van Buitenlandse Zaken over gesproken. Deze reageerde positief. Knapen kondigde aan dat hij daar in de Europese Unie op gaat aandringen.

In zijn gesprek met minister Thambwe Mwambe van Buitenlandse Zaken sprak de Knapen zijn zorgen uit over berichten dat journalisten, ngo-medewerkers en politieke activisten in de aanloop naar de verkiezingen te maken hebben met intimidaties, ontvoeringen en in een aantal gevallen zelfs moord. De staatssecretaris zei te hopen en erop te rekenen dat de parlementaire en presidentsverkiezingen in november dit jaar vrij en eerlijk verlopen en dat alle politieke partijen vrij kunnen spreken. Minister Thambwe Mwambe van Buitenlandse Zaken beloofde een transparant en eerlijk verkiezingsproces.

Nederland heeft eerder dit jaar een EU-verklaring geïnitieerd die zich uitspreekt tegen een op de valreep ingevoerde grondwetswijziging. De wijziging beoogt de presidentsverkiezingen in één ronde te houden in plaats van twee. De staatssecretaris kaartte in zijn gesprekken met de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën ook de vrede en veiligheid, corruptie en het ondernemingsklimaat in het land aan.

Nederland droeg van 2007 tot 2010 ruim 250 miljoen dollar bij aan veiligheid, stabaliteit, de verbetering van de mensenrechten en de strijd tegen seksueel geweld; het meeste via programma's van ngo's en multilaterale instellingen als de VN.

De DRC is een arm land dat door haar natuurlijke bronnen een enorm potentieel heeft. De veiligheid is wel verbeterd, maar baart nog steeds zorgen. Met name in het oosten heeft de bevolking te kampen met geweld, een toename van verkrachtingen, corruptie en grootscheepse illegale handel in mineralen als goud, koper en coltan. Dit is niet alleen een bedreiging voor de bevolking, de instabiliteit en corruptie heeft ook negatieve gevolgen voor de bereidheid van het Afrikaanse en Nederlandse bedrijfsleven om in het land te investeren.

De staatssecretaris bezoekt het land om kennis te nemen van de Nederlandse activiteiten, de veiligheid en het economisch potentieel van Congo. Maandag sprak hij in de hoofdstad Kinshasa ook andere donoren, ngo's, oppositieleden en mensen uit het bedrijfsleven. Eerder op de dag bezocht Knapen een vestiging van brouwerij Bralima, de marktleider in Congo die voor 95 % in handen is van Heineken. De brouwerij stapt over van het gebruik van geïmporteerde naar lokaal geteelde rijst als grondstof voor bier. Met OS-geld, Nederlandse kennis en lokale ngo's worden arme Congolese boeren geholpen om de rijstteeltsector in het noorden van Congo te verbeteren.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie ook


* Volg het werkbezoek op Facebook

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051