Provincie Noord-Holland

Wellnesscentrum en hotel in Fort aan de Nekkerweg

15 februari 2011 -

Op 12 februari ondertekenden de gebr. Bart en Landschap Waterland de erfpachtovereenkomst die het mogelijk maakt dat in het Fort aan de Nekkerweg een Wellnesscentrum en hotel worden gerealiseerd.

Subsidie en overdracht erfpacht maken plannen mogelijk

Op 12 februari ondertekenden de gebr. Bart en Landschap Waterland de erfpachtovereenkomst die het mogelijk maakt dat in het Fort aan de Nekkerweg een Wellnesscentrum en hotel worden gerealiseerd. De eerste gasten kunnen, naar verwachting, in de zomer van 2012 worden verwelkomd. De ondertekening werd bekrachtigd door een heus kanonschot.

Door de ondertekening van de erfpachtovereenkomst en een subsidie van de provincie kunnen de plannen werkelijk tot ontwikkeling worden gebracht. De gebr. Bart verwachten dat het wellnesscentrum en het hotel in de zomer van 2012 open gaan. Frank Bart tijdens de toelichting op de plannen: "in de geschutskoepel waar eens de kanonnen en mitrailleurs stonden komt een douche-experience-straat met o.a. een regendouche en een moessondouche."

Voorzitter Rob Meerhof van Landschap Waterland: "Het recreatieschap is blij dat er ondernemers zijn die zo'n mooie plek een economische functie willen geven."

Provinciale subsidie voor restauratie
De provincie en de gebr. Bart hadden de ambitie om in het Fort aan de Nekkerweg ook een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam te realiseren. Helaas bleek de combinatie van wellnesscentrum/hotel én bezoekerscentrum economisch niet haalbaar. De provincie draagt bij aan de restauratie van het fort met een subsidie van EUR 1,35 miljoen. Gedeputeerde Rinske Kruisinga: "Het is belangrijk dat wij duidelijk maken wat de geschiedenis van de Stelling is. Ontwikkeling door ondernemers is daarvoor nodig. De provincie is blij met dit initiatief en de passie van deze ondernemers."

Behoud van Werelderfgoed
De Stelling van Amsterdam is Nationaal Landschap en Unesco Werelderfgoed. De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire (cultuurhistorische) geschiedenis als om haar waterbouwkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. Dit betekent enerzijds het bieden van planologische bescherming en anderzijds het stimuleren van fysiek onderhoud aan onderdelen van de Stelling. Dit wordt bereikt door het vergroten van de publieke bekendheid en het stimuleren van passende economische benutting.
kanon fort

---