Toename langdurig verzuim

15/02/2011 10:52

Falke & Verbaan BV

Afgelopen week berichtte ArboNed dat het verzuim in Nederland gedaald is. Volgens de analyse van ArboNed kan dit komen door een betere aanpak van verzuim in organisaties, leidend tot betere prioritering en meer verantwoordelijkheidsgevoel bij medewerkers. Niet lang na dit bericht van ArboNed, berichtte Vernet over een ogenschijnlijk overeenkomstige trend. De analyse echter was minder geruststellend: het toenemend langdurige verzuim in de zorg lijkt te maken te hebben met het spanningsveld tussen protocollen, productiecijfers en de professionele autonomie van de zorgprofessional, wat ten koste zou gaan van de arbeidssatisfactie. Ook wordt een link gelegd tussen chronische overbelasting en verzuim.

Falke & Verbaan herkent de trend die Vernet beschrijft uit de eigen praktijk en ervaring. Over de afgelopen 2 jaren zien wij een toename van het langdurige verzuim. Niet enkel in de zorg maar zeer zeker ook in andere sectoren. Naast de door Vernet gesignaleerde oorzaken zien wij meer problemen.

De huidige WIA vangt een aantal zaken niet op, zoals het wegvallen van het WAO vangnet, pre-pensioen en de opschuivende pensioenleeftijd. Dit met name bij medewerkers met een lagere opleiding en een lager inkomen. Vaak leiden de beperkingen en het verlies van verdiencapaciteit bij mensen met fysiek zwaardere beroepen bij beoordeling door de UWV tot een arbeidsongeschiktheidspercentage tot 35% en daarmee niet tot een uitkering. Deze mensen komen terug bij de werkgever en worden geacht passende werkzaamheden te verrichten maar ontberen de financiële compensatie. Bedrijven vinden het moeilijk passende werkzaamheden te vinden of de aandacht daarvoor te creëren bij leidinggevenden. Met als gevolg nieuwe (juridisch vaak twijfelachtige) verzuimmeldingen op grond van reeds bekende beperkingen. Er ontstaat vervolgens een vicieuze cirkel en erger nog, bij gelijkblijvend beleid een accumulatie van verzuim.

De kostenstijging die dit voor werkgevers met zich meebrengt is in een aantal sectoren dermate ernstig, dat bedrijven in de rode cijfers terecht dreigen te komen. Het is niet verwonderlijk dat men soms terug verlangt naar de WAO als uitweg.

Naast bovenstaande zien we dat veel bedrijven bovendien geen adequate maatregelen hebben genomen om dit soort neveneffecten van de vergrijzing op te vangen door beleidsmaatregelen en het inkopen van adequate dienstverlening. Reguliere arbodienstverlening heeft weinig vat op langdurig verzuim blijkt opnieuw. Het tij is alleen te keren door een combinatie van preventieve maatregelen en het adequaat aanpakken van het bestaand langdurige verzuim. Gedragsbeïnvloeding gaat daarbij hand in hand met gedegen kennis van de UWV-systematiek en arbeidsrecht. De tijdelijke inzet van gespecialiseerde dienstverleners lijkt daarbij onderdeel van de oplossing.

Falke & Verbaan organiseert een gratis miniconferentie waarin wij ingaan op de knelpunten bij langdurig verzuim en hoe organisaties dit aan kunnen pakken. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd een van onze consultants uitnodigen voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek om te kijken hoe u grip kunt houden op langdurig verzuim.





http://www.falkeverbaan.nl