Persberichten

Bouw laat innovatiedrang zien op Internationale BouwBeurs

Publicatiedatum: 15-02-2011

Duurzaamheid, renovatie en energiezuinigheid. De Nederlandse bouw heeft op de Internationale BouwBeurs laten zien waar hij voor staat. Het volledige complex van Jaarbeurs Utrecht stond in het teken van de ontmoeting van alle schakels van de bouwkolom. Zij gingen de dialoog aan met 847 exposanten, kwamen bijeen op een van de vele themapleinen en namen deel aan congressen en seminars. Driekwart van de bezoekers was goed tot uitstekend te spreken over het getoonde aanbod. Na afloop van het evenement gaf eveneens driekwart te kennen dat zij de beurs in 2013 opnieuw willen bezoeken. Het inhoudelijke programma van de beurs scoorde ook hoog. Ongeveer 10% van de bezoekers woonde één van de congressen en bijeenkomsten bij.

In totaal bezochten 105.827 mensen de Internationale BouwBeurs. Hiervan was 53% eind- of medebeslisser en 15% adviseur bij het aankoopproces. 29% was directeur of eigenaar. Peter van Veen, directeur van exposant Comelit: "Ik heb de indruk dat de mensen die naar de beurs komen, bewuster komen dan voorheen. Bijna iedereen die wij spreken heeft een concrete vraag. Er komen echt doelgerichte bezoekers."

Bouwen doen we samen
Beursmanager Martijn Carlier kijkt tevreden terug op zijn eerste Internationale BouwBeurs. "De afgelopen anderhalf jaar heeft mijn team hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Onze exposanten waarderen de beurs met een 7,4 . Dat is een prachtige score. Mij is opgevallen dat de sector in een positieve, constructieve stemming verkeert en vastbesloten is om met innovatieve oplossingen de crisis te overwinnen."

Op deze beurseditie stond samenwerking in de keten centraal. Het motto 'Bouwen doen we samen' hoorde en zag je overal terug. Maarten van Hezik, voorzitter van de adviescommissie: "De kracht van de Internationale BouwBeurs is dat alle schakels van de keten aanwezig zijn en elkaar hier ontmoeten. Architecten, corporaties, ingenieursbureaus, aannemers, kennisinstellingen en toeleveranciers. De beurs brengt deze partijen bij elkaar, de dialoog wordt aangegaan en bevordert daarmee samenwerking in de keten."

Bijzondere presentaties
Gemeenschappelijke presentaties, zoals het Duurzaamheidspaviljoen, de Renovatie Doorzonwoning, VBI-plein en Werkspot ZZP Plein trokken veel bekijks. Carlier: "Samen met partner Werkspot hebben we een nieuw ontmoetingspunt voor de zzp'er in de bouw gecreëerd in de vorm van het Werkspot ZZP Plein. Het stond alle dagen zwart van de mensen. De tentoonstelling Material Xperience, met nieuwe materialen voor ontwerpers en architecten, bood weer een compleet eigen sfeer en was volledig toegesneden op de creatieve doelgroep. Het bewijs dat binnen de BouwBeurs specifieke doelgroepen goed tot hun recht kunnen komen."

Investeringsbereidheid
Een kwart van de bezoekers kwam naar de beurs met gerichte investeringsplannen, terwijl 22% op de beurs inspiratie opdeed voor nieuwe investeringen. Martin Koppenhol, communicatiemanager van exposant VBI, bevestigt dit beeld: "Op de BouwBeurs toonden wij samen met onze partners de EcoPrefab-woning. Een woning die voldoet aan de epc-norm van 2015 en met een geringe meerinvestering is aan te passen tot nul-energiewoning. We hebben in deze beursweek 1.500 waardevolle contacten gelegd, waaronder een gemeente die overweegt om 200 van deze woningen te bouwen en een architect met een plan voor 80 woningen. Als A-merk moet je op deze beurs aanwezig zijn."

Over de Internationale BouwBeurs
De Internationale BouwBeurs - van 7 tot en met 12 februari in Jaarbeurs Utrecht - is de belangrijkste beurs voor de gehele bouwbranche. Motto van de 2011-editie was 'Bouwen doen we samen'. Aan de beurs was een uitgebreid activiteitenprogramma gekoppeld. Voor meer informatie kijk op www.bouwbeurs.nl. Parallel aan de beurs vond de beurs Bouw & ICT, 8 tot en met 10 februari 2011, en het vakevenement Material Xperience, 7 tot en met 11 februari 2011, plaats. Voor meer informatie kijk op www.bouw-en-ict.nl en www.materialxperience.nl.

De volgende editie van de Internationale BouwBeurs is 4 tot en met 9 februari 2013 in Jaarbeurs Utrecht.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor redactie,