GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: nucleaire detectiepoorten in haven direct vervangen

Rotterdam, 15 februari 2011

De Rotterdamse GroenLinks-fractie wil dat de nucleaire detectiepoorten in de Rotterdamse haven direct worden vervangen. Uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur blijkt dat containers met radioactieve ladingen door de 40 detectiepoorten van de douane regelmatig over het hoofd worden gezien. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

Door de falende detectiepoorten worden regelmatig gevaarlijke radioactieve materialen als plutonium, kobalt 60, cesium, uranium en verrijkt uranium bij schrootbedrijven ontdekt. Die bedrijven hebben vaak veel betere detectiepoorten geïnstalleerd. "We nemen levensgevaarlijke risico's", zegt Bonte. "Als de radioactieve stoffen niet worden opgemerkt, worden ze in metaalproducten verwerkt of komen ze bij verbranding in de lucht terecht. We spelen Russisch roulette met de gezondheid van mensen."

Een ander risico is dat radioactieve stoffen in verkeerde handen terechtkomen en worden verwerkt in een zogenaamde 'vuile bom'. Bonte wil dat de 40 detectiepoorten in de Rotterdamse haven zo snel mogelijk worden vervangen door geavanceerdere modellen. "Nu zijn we afhankelijk van de controle door schrootbedrijven. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik wil de garantie dat geen enkele container met nucleair materiaal de douanepoorten meer passeert."

Donderdag houdt de Rotterdamse gemeenteraad op verzoek van GroenLinks een spoeddebat over de falende detectiepoorten.