Rechtbank Zwolle-Lelystad


TBS met dwangverpleging voor Lelystadse steker

Zwolle-Lelystad, 15 februari 2011 - De rechtbank te Lelystad heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de man die wordt verdacht van het neersteken van vier mensen in Lelystad in de periode van december 2008 - maart 2009. Eén slachtoffer is als gevolg van de messteken overleden. De man is TBS met dwangverpleging opgelegd.

Feiten bewezen
De rechtbank heeft alle feiten bewezen verklaard en die benoemd als eenmaal moord en driemaal poging tot moord. Volgens de rechtbank blijkt uit de verklaringen en de gedragingen van de verdachte dat hij de bedoeling heeft gehad om al zijn slachtoffers te doden. De verdachte heeft voorafgaand aan zijn daden ook de tijd gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van die daden.
Daarnaast is ook nog een beroving bewezen verklaard.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
In zijn vonnis zegt de rechtbank over de feiten dat het gaat om afschuwelijke daden die kennelijk willekeurig werden gepleegd en die grote gevoelens van onveiligheid in Lelystad hebben veroorzaakt. De rechtbank heeft geoordeeld dat de verdachte tijdens zijn daden echter volledig ontoerekeningsvatbaar was.
Daarmee heeft de rechtbank de conclusie overgenomen van het Pieter Baan Centrum, die verdachte heeft onderzocht.
Volgens het PBC zijn de gedragingen van de verdachte bepaald door paranoïde, angst, rusteloosheid, (agressieve) prikkelbaarheid en woede. Bij verdachte was sprake van psychotisch waandenken met bevelshallucinaties (stemmen in het hoofd die opdrachten geven).

TBS met dwangverpleging
Doordat verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was en zijn daden hem daarom niet kunnen worden toegerekend, heeft de rechtbank aan de verdachte geen straf kunnen opleggen. Wel is aan hem de maatregel opgelegd van TBS met dwangverpleging.
De rechtbank heeft daartoe besloten omdat er een groot gevaar op herhaling bestaat. De verdachte kan daarom niet terugkeren in de maatschappij, zonder adequaat behandeld te zijn.

LJ Nummer

BP4444

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 15 februari 2011