Gemeente Rotterdam

meer plastic door nascheiding

Proef met Rotterdams afval

15 februari 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Een Rotterdamse proef met nascheiden van plastic afval uit huisvuil toont aan dat veel meer plastic kan worden teruggewonnen en hergebruikt.

Dat schrijft wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) in een brief aan de gemeenteraad.

Met uitzondering van Rotterdam zijn, vrijwel alle grote steden begin 2010 begonnen met de scheiding van kunststof verpakkingsafval in aparte inzamelcontainers. Inwoners scheiden hun plastic zelf, en komen daarmee veelal niet verder dan 5 a 10 kilogram per huishouden per jaar. Tijdens de proef werd er met het achteraf scheiden van kunststof door een machine, veel meer kunststof uit het restafval gefilterd. Omgerekend is dat 40 Kilogram kunststof per huishouden per jaar. Gemiddeld moet er in Nederland 15 Kilogram kunststof worden gescheiden om aan de milieudoelstellingen te kunnen
voldoen.

Nascheiding effectiever
Eerdere berekeningen van o.m. de Universiteit van Amsterdam wezen uit dat er met nascheiding veel meer kunststof terug kan worden gewonnen dan in de grote steden door de inwoners zelf kan worden gescheiden. Bewoners van kleine flats moeten relatief meer moeite doen om afval te scheiden dan bewoners van woningen met tuin waar ruimte is voor verschillende kliko's (afvalcontainers). Rotterdam kent relatief veel hoogbouw en ook wordt het afval in deze stad minder goed gescheiden dan elders.

Sorteren kunststof
Om de proef op de som te nemen werd er eind januari 500 ton (500.000 Kilogram) huisvuil verspreid over heel Rotterdam ingezameld en getransporteerd naar de nieuwe nascheidingsinstallatie van de firma Attero in Wijster (Drenthe). Onder het toezicht van onderzoekers van de Universiteit Wageningen, werd het afval over de lopende banden en scheidingsapparaten van de nascheidingsinstallatie gestuurd, en later gewogen en bemonsterd. Met wind, lucht en moderne infrarood afvalscheidingtechnieken werden de kunststoffen uit de Rotterdamse vuilniszakken gescheiden. Vervolgens is het afval zorgvuldig gesorteerd door de onderzoekers uit Wageningen . Na twee weken van intensief handmatig sorteerwerk bleek er netto 5,4% kunststof, ofwel 40 Kilogram per huishouden per jaar, uit het huisvuil te zijn gescheiden. Naar verwachting zullen de prestaties wellicht nog wat verbeteren als de fabriek na verloop van tijd wat meer is ingeregeld.

Wethouder van Huffelen: "De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen de afweging die we eerder als stad gemaakt hebben om het kunststof afval achteraf te scheiden in plaats van in te zamelen bij de bron. Nascheiding blijkt de beste methode voor hoogwaardig hergebruik van kunststof.

Aanvullende informatie

Wethoudersbrief