Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA waarschuwt voor einde sociaal overlegmodel

klok 14 februari 2011

De N-VA was niet enthousiast over het oorspronkelijke interprofessioneel akkoord (IPA) tussen werkgevers en vakbonden, maar omdat het een zeker evenwicht bevatte tussen de verlangens van zowel werkgevers als vakbonden en omdat de partij zich constructief wilde opstellen ten aanzien van de regering van lopende zaken, waren we bereid om dit desgevallend in het parlement goed te keuren. Zeker indien onze economie daarmee een garantie krijgt op sociale vrede.

Nadat twee vakbonden het oorspronkelijke IPA hadden afgekeurd, heeft de regering eind vorige week een bemiddelingsvoorstel uitgewerkt.

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon: "Wij hebben de indruk dat het oorspronkelijke evenwicht hiermee aangetast werd, dat er vooral aanpassingen ten voordele van de vakbonden zijn aangebracht en dat de overheid een deel van de rekening betaalt. Vandaag hebben we vernomen dat de regering is ingegaan op een aantal eisen van de werkgevers in de Groep van Tien en dat het evenwicht daardoor voor hen opnieuw hersteld lijkt. In dat kader kan mijn fractie enkel steun verlenen aan het nieuwe bemiddelingsvoorstel van de regering op voorwaarde dat de regering zich formeel engageert om erop toe te zien dat de afgesproken loonnorm in alle sectoren wordt nageleefd en om op te treden daar waar dat nodig blijkt."

De N-VA roept de regering op om dit akkoord nu zo snel mogelijk uit te voeren. Indien bepaalde vakbonden na eerst het oorspronkelijk goedgekeurde IPA te hebben afgeschoten, nu ook dit nieuwe voorstel afschieten, betekent dat de facto het einde van het sociale overlegmodel. Mocht dat gebeuren, dan roept de N-VA de regering op om alsnog terug te keren naar het oorspronkelijke IPA-voorstel. Auteur(s): Jan Jambon, Fractieleider Kamer Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be