Gemeente Zwijndrecht

Gemeente onderzoekt grondwater

Gemeente onderzoekt grondwater

image Eind 2010 hebben we onder bewoners van laagbouwwoningen een enquête gehouden over grondwater. Ongeveer een kwart van de aangeschreven bewoners heeft de enquête ingevuld. Hartelijk dank hiervoor. Mede dankzij uw medewerking krijgen wij een beeld van de grondwatersituatie bij percelen in onze gemeente.

Reden onderzoek

De gemeente is, volgens de wet, het eerste meldpunt voor bewoners met grondwaterproblemen. Door meldingen, onderzoek en metingen krijgen wij een beeld van de grondwatersituatie. Daarom hebben wij deze enquête gehouden. Daarnaast meten we momenteel op verschillende punten in de gemeente de hoogte van het grondwater. Hiervoor hebben we een `grondwatermeetnet' opgezet.

Resultaat enquête

Het resultaat van de enquête is bekend. Het rapport vindt u op www.zwijndrecht.nl of kunt u inzien in het gemeentehuis. De meeste enquêtes zijn ingevuld in het westen en noordoosten van de gemeente. Uit het centrale deel van de gemeente ontvingen wij minder enquêteformulieren. Uit het resultaat blijkt onder andere dat 67 procent van de respondenten vochtoverlast heeft in de kruipruimte en 26 procent op de begane grond.

Kwalificatie overlast `groot'

Bij negentien procent van de respondenten is de overlast groot. Locaties met forse overlast liggen verspreid binnen de gemeente. Onder `grote overlast' verstaan we woningen waarbij:


- er vochtproblemen op de begane grond geconstateerd zijn en die water in de kruipruimte hebben staan en/of;


- er water in de kruipruimte staat, de begane grond van hout is, het pand gebouwd is voor 1990 en de vochtproblemen in de kruipruimte meer dan vijf jaar geleden zijn ontstaan.

Wat gebeurt er met de gegevens?

Het resultaat van de enquête wordt samen met de meetresultaten van het grondwatermeetnet en de bebouwingsgegevens gebruikt om `grondwateroverlastgebieden' te bepalen. Zodra deze gebieden bekend zijn, kunnen we de aard en de omvang van de overlast onderzoeken en vaststellen. Indien nodig en mogelijk kunnen we voor het openbaar gebied maatregelen voorstellen aan de gemeenteraad om de nadelige gevolgen van het grondwater te beperken. De verwachting is dat de benodigde maatregelen in 2012 bekend zijn en door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Rol gemeente en huiseigenaar

Ondanks dat de gemeente het meldpunt is voor grondwaterproblemen betekent dit niet dat we individuele grondwaterproblemen oplossen. Ook kunnen wij geen invloed uitoefenen op het algehele grondwaterpeil. Het waterschap is namelijk peilbeheerder van het oppervlaktewater. Het peil van het oppervlaktewater heeft invloed op het grondwaterpeil.

Van ons mag u verwachten dat we de grondwatersituatie (blijven) meten en onderzoeken. Bij structurele grondwaterproblemen treffen we maatregelen in het openbaar gebied. Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen op uw grond. Het is immers uw eigendom. Als u overlast ondervindt door grondwater raden we u aan om de situatie bij uw woning door een adviesbureau te laten onderzoeken. Zij kunnen u adviseren over een oplossing en u hiermee helpen.

Informatie over grondwater vindt u op www.zwijndrecht.nl > Wonen, welzijn & milieu > Grondwater.