Vlaamse Overheid

rijstrook buiten spitsuren afgesloten

A12 Meise (richting Brussel): rijstrook buiten spitsuren afgesloten

Persmededeling van de Vlaamse Regering

dinsdag 15 februari 2011

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op dinsdag 15 februari met het plaatsen van geluidsschermen op de A12 in Meise in de rijrichting van Brussel, net voor de afrit Meise (nr. 3). Gedurende de eerste twee weken van de werkzaamheden zal de aannemer daartoe de rechterrijstrook van de A12 afsluiten voor het verkeer. Dat zal iedere dag gebeuren van 10.00 uur tot 18.00 uur. In een tweede fase zal het verkeer drie versmalde rijstroken kunnen gebruiken. Er zal dan een snelheidsbeperking van 90 km/u gelden. Omdat er in de eerste fase buiten de spitsuren gewerkt wordt en in de tweede fase drie rijstroken beschikbaar blijven, verwacht het Vlaams verkeerscentrum weinig verkeershinder door deze werkzaamheden. De werkzaamheden zullen volgens de huidige planning duren tot begin juni 2011.

Groenscherm
Het geluidsscherm zal ongeveer een kilometer lang zijn en zal de geluidsniveaus in de Wilgenlaan, de Driesstraat en de Hoogstraat verminderen. Net zoals het geluidsscherm dat eind vorig jaar en begin dit jaar geplaatst werd aan de wijk De Nekker (aan de andere kant van de A12, in de rijrichting van Antwerpen), is het een "groenscherm" dat geplaatst wordt. Dat betekent dat er langs weerskanten van het scherm klimop geplaatst wordt die na verloop van tijd het scherm zal bedekken.

Kostprijs
Voor de bouw van het geluidsscherm hebben AWV en de gemeente Meise een "mobiliteitsconvenant" afgesloten waarmee een gemeente en het Vlaams Gewest zich ertoe verbinden om een scherm te bouwen langs een gewestweg of een autosnelweg. De bijdrage in de bouwkosten die de lokale overheid doet is afhankelijk van het effectief gemeten maximaal geluidsniveau ter plaatse. Als het geluidsniveau 80 decibel bereikt of overstijgt, betaalt het gewest 100%. Dat was hier niet het geval: Meise betaalt ongeveer 150.000 euro (incl. btw) van de totale kostprijs (totale kostprijs: ongeveer 1,2 miljoen euro, incl. btw).