Gemeente Ede

dinsdag, 15 februari 2011

Gelijke parkeertarieven in Ede Centrum

info@ede.nl

De parkeertarieven in Ede Centrum worden gelijk getrokken. Dit geldt voor alle parkeerterreinen en garages in het Centrum waar achteraf betaald moet worden.

Ook wordt een kleinere, zelfde minimum tijdseenheid ingevoerd. Parkeerders gaan EUR 1 per 35 minuten betalen. Tot nu toe is de tariefstructuur meestal (voor 65% van de parkeerplaatsen) EUR 1,50 per uur. Het college van burgemeester en wethouders stemde vandaag (15 februari 2011) met dit voorstel in. Na behandeling in de commissie BFO en de gemeenteraad kan het parkeersysteem op maandag 4 april ingevoerd worden.

Eurotarief

Het voorstel voor het eurotarief gaat straks voor het Kuiperplein, het Bunschoterplein, Van Dijkeplein en de parkeergarages Achterdoelen en Markt gelden.

Experiment

Vorig jaar is voor het parkeren in Ede Centrum een experiment uitgevoerd om te kijken of het parkeren meer afgestemd kan worden op de werkelijk geparkeerde tijd. Op grond van de resultaten wordt nu voorgesteld om gelijke tarieven te hanteren, maar ook om de minimaal te betalen tijdseenheid te stellen op 35 minuten.

Real time

Op landelijk niveau vindt discussie plaats over `real time' parkeren. Dit betekent dat betaald wordt op basis van de werkelijk geparkeerde tijd. De stichting Parkeren Ede Centrum, waar de gemeente deel van uit maakt, zal in de komende tijd nagaan of dit `real time' parkeren ook voor Ede Centrum een optie is. Hierop vooruitlopend wordt alvast dit voorstel voor gelijke tarieven met een kleinere tijdseenheid gedaan.