CDA


Fryslân | Piet Hein Donner kondigt Friese taalwet aan dinsdag 15 februari 2011

Minister Donner heeft aangekondigd dat hij met een nieuwe taalwet komt die de gelijke rechten van het Nederlands en Fries vastlegt. Dat zei hij zaterdag 12 februari bij Omrop Fryslân. Hij was in Leeuwarden voor een CDA-bijeenkomst.

De nieuwe taalwet moet Friezen het recht geven om bij de overheid en de rechtbank hun eigen taal te gebruiken. De nieuwe wet zal gelden voor heel Fryslân, met uitzondering van de Waddeneilanden en de gemeente Weststellingwerf.

"Met deze taalwet wil ik enerzijds het gebruik van de Friese taal verbeteren en anderzijds het Fries als taal behouden", gaf Donner aan. "Ik wil dat mensen zich niet belemmerd voelen om het Fries te gebruiken. In de rechtszaal en in de overheid wordt toch vaak gevraagd om in het Nederlands te spreken. Als we niet oppassen zien we dan toch zo'n taal geleidelijk verdwijnen. Dat zou zonde zijn en niet goed voor mensen die zijn opgegroeid met deze taal."

Fries CDA-Statenlid en voorzitter van het Steatekommittee Frysk Corrie Hartholt denkt dat de nieuwe wet een goed begin is. "Wanneer wij beginnen met de taalwet voor de rechtspraak en de overheid is dat een heel goed begin, maar nog niet waar wij uit willen komen. Het eindresultaat dat wij willen hebben is dat de mensen zowel bij de rechtbank en de overheid als in het onderwijs, de media, economie en op het sociale vlak met het Fries uit de voeten kunnen", zei Hartholt.