Gemeente Halderberge


Lastenverlichting voor Halderbergse bedrijven door dienstverleningsovereenkomst

De gemeente Halderberge heeft een dienstverleningsovereenkomst gesloten met Waterschap Brabantse Delta voor het uitgeven van een vergunning voor het (in)direct lozen van water. Eerder al sloot de gemeente een overeenkomst met de provincie Noord-Brabant voor het aanvragen van een milieuvergunning. Door het afsluiten van de overeenkomsten kunnen bedrijven in Halderberge voortaan voor alle vergunningsaanvragen bij één loket terecht, namelijk bij de gemeente. Dit betekent een lastenverlichting voor de bedrijven.

Voorheen moesten bedrijven die onder toezicht van de provincie staan, die bijvoorbeeld een milieu- en een bouwvergunning wilde aanvragen, bij zowel de provincie als de gemeente langs. Voortaan kunnen zij dit allemaal regelen bij de gemeente Halderberge. Zij neemt vervolgens, indien nodig, contact op met de provincie voor het afhandelen van de vergunningsaanvraag. Ook voor het aanvragen van een vergunning omtrent lozingen op zowel het oppervlaktewater als op het riool kunnen bedrijven voortaan terecht bij de gemeente in plaats van bij het waterschap. Het waterschap adviseert de gemeente vervolgens bij het verlenen van de vergunning.

De gemeente heeft de dienstverleningovereenkomsten gesloten in het kader van de uitvoering van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Met de invoering van de wet in 2010 waren er verschuivingen in de uitvoering van de taken rondom vergunningverlening tussen de gemeente, de provincie en het waterschap. Voor inwoners en bedrijven heeft de Wabo, beter bekend als omgevingsvergunning, als voordeel dat zij bij één loket terecht kunnen voor het hele vergunningentraject.