D66

dinsdag 15 februari 2011

Helderheid over Nederlanders in buitenlandse gevangenissen

D66-leider Alexander Pechtold is verheugd dat de gehele Tweede Kamer zijn voorstel steunt om meer zicht te krijgen op Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Op dit moment is het onder meer niet duidelijk hoeveel Nederlanders precies in het buitenland gedetineerd zijn, waar en waarom zij gevangen zitten, en in welke mate zij door Nederland worden bijgestaan.

2000 Nederlandse gevangenen

Pechtold: "Er zitten momenteel meer dan 2000 Nederlanders opgesloten in buitenlandse gevangenissen. Twintig jaar geleden waren dat er nog geen 600. Het wordt dus steeds belangrijker dat Nederland helder zicht heeft op hun situatie, zodat we hen, waar mogelijk en indien noodzakelijk, kunnen helpen." Pechtold diende zijn voorstel in tijdens het debat met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over diens inzet in de zaak-Bahrami.

Menswaardige behandeling

Het aantal Nederlandse gedetineerden in buitenlandse detentie is hoog in vergelijking met andere landen. En hun aantal neemt met de jaren toe. Pechtold vindt het noodzakelijk dat - als het nodig is - Nederland buitenlandse autoriteiten aanspreekt op een menswaardige behandeling van gedetineerden. Pechtold: "Ik wil dat Nederland zich pro-actief opstelt bij de hulp voor Nederlandse gevangenen in het buitenland. Zij bevinden zich regelmatig in moeilijke omstandigheden. Als parlementariër en als mens wil ik zicht hebben op de mate waarin Nederland consulaire en juridische bijstand verleent, en op de resultaten die worden bereikt."

Juridische bijstand

Pechtold werkt momenteel aan een voorstel om alle Nederlanders die verdacht worden van een delict waarvoor de doodstraf kan worden geëist juridische bijstand te bieden van de Nederlandse overheid.