Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Actie Provincie Limburg tegen toename woningovervallen In de strijd tegen het toenemend aantal woningovervallen in Limburg plaatst het Politie Preventieteam in de komende maanden in een tiental Limburgse wijken 1250 kierstandhouders of deurspionnen in voordeuren. Met deze gratis voorziening wordt het overvallers veel moeilijker gemaakt. De Provincie betaalt de kosten.

Gedeputeerde Noël Lebens vindt deze actie van de Provincie Limburg nodig, nu blijkt dat het aantal woningovervallen in Limburg nog steeds toeneemt. Vooral in Noord- en Midden-Limburg is dat het geval met 25 in 2009 en 33 in 2010. De overvalcijfers in Zuid-Limburg lieten vorig jaar een daling zien: 112 in 2009 tegen 61 in 2010, maar eind vorig jaar en begin dit jaar is er een hausse aan woningovervallen in Zuid-Limburg. Vanaf november 2010 zijn er in deze regio al weer 36 overvallen geweest. De politie heeft een speciaal team opgericht om de overvallers in de kraag te grijpen.

'Een overval in je eigen huis heeft een enorme impact,' zegt gedeputeerde Lebens. 'Soms zijn slachtoffers zo bang geworden dat ze hun baan opzeggen, voortdurend over hun schouders kijken en elke dag bang zijn'. De kans om ook slachtoffer te worden van overvallers kan worden verkleind door een relatief simpele voorziening als een kierstandhouder of een deurspion op de voordeur. Daarmee kan een bewoner eerst kijken wie er aan de deur staat, voordat ze iemand binnen laten.

Vanaf november vorig jaar zijn al circa 200 kierstandhouders of deurspionnen bij wijze van proef geplaatst in de voordeuren van voornamelijk seniorenwoningen in Hoensbroek en Heerlen evenals de Maastrichtse wijken Vogelaar, Nazareth en Limmel. Deze proef is inmiddels afgesloten. De reacties van de bewoners zijn positief. Bewoners, die al eens slachtoffer waren van een overval, voelen zich nu een stuk veiliger en omwonenden zijn zich meer bewust van het risico om ook slachtoffer te worden.

Vooral bejaarden, vrouwen en alleenstaanden zijn potentiële slachtoffer. In de voorlichting wordt met name ook deze groep mensen geadviseerd en voorgelicht over het project. Het gaat om de Heerlense wijk Hoensbroek, de Maastrichtse wijken Mariaberg, Nazareth en Limmel, Kerkrade-West, Nieuwenhagen, Vrieheide, de Sittardse wijken Thienbunder, Achtbunder, Sanderbout en de slachthuislocatie, t Brukske in Venray, de Roermondse wijk Donderberg, Brunssum-Centrum Noord en om de wijk Leuken in Weert. In totaal worden 1250 voordeuren beveiligd. De kosten ( 50.000,00) worden door de Provincie betaald.

Bewoners van genoemde wijken, die in aanmerking willen komen voor deelname, kunnen zich melden via het emailadres van het Politie Preventieteam: pkvwlz@home.nl Ook kunt u via de website www.politiepreventieteam.nl meer informatie vinden over dit onderwerp. Alleen mensen uit deze wijken die geen internet hebben kunnen zich ook telefonisch aanmelden via het nummer van het Politie Preventieteam: 046
- 400 42 91.

Burgers, die niet in bovengenoemde wijken wonen maar toch in aanmerking willen komen voor een kierstandhouder of deurspion, kunnen zich eveneens melden. Zij moeten dan wel zelf de kosten van 50,00, dat is inclusief montage en levering, betalen. De montage vergt circa tien minuten werk.

Wilt u zien hoe de montage in zijn werk gaat dan kunt u een webtv-item over dit onderwerp bekijken via onze website www.limburg.nl

15-2-2011 16:42

terug