CDA


Samenwerking voor Europees patent komt eindelijk van de grond dinsdag 15 februari 2011

Het uniform patent systeem in Europa, zoals 12 van de lidstaten graag willen, gaat er eindelijk komen. Vandaag stemde het Europees Parlement in met versterkte samenwerking met de Europese Raad op dit punt. Wim van de Camp: "Eindelijk weer een belangrijke stap voorwaarts om tot één Europees octrooi te komen."

De lidstaten proberen al jaren te komen tot een uniform patent maar er werd steeds geen overeenstemming gevonden. Vooral de vraag in welke talen het patent aangevraagd zou moeten worden was een probleem voor Italië en Spanje. Via de samenwerkingsprocedure, waarbij een aantal lidstaten al afspraken maken waarover nog niet iedereen het eens is, komt er nu toch een Europees patent.Â

Op dit moment is er een ingewikkeld systeem van nationale en Europese patenten. De patenthouder moet steeds kiezen in welke landen de bescherming moet gelden en elk land kan besluiten bijkomende eisen op te leggen. De bescherming kan alleen door nationaal recht afgedwongen worden. Dit systeem is ingewikkeld en duur. Een Europees patent is bijna 10 keer zo duur als een vergelijkbaar patent in de Verenigde Staten. Wim van de Camp: " Vooral kleine innovatieve bedrijven krijgen hierdoor een betere internationale concurrentiepositie. Het zal een impuls geven aan onze kenniseconomie en een stimulans zijn voor innovatie. "

Het uniforme patent systeem moet het goedkoper maken voor uitvinders om patent aan te vragen, bescherming te verkrijgen, een gelijke behandeling voor alle uitvinders binnen de EU garanderen, schendingen aanpakken en de grenzen op dit gebied tussen lidstaten verwijderen.

Op 10 maart a.s. zal de Europese Raad zich over dit voorstel buigen en wanneer ook zij goedkeuring verleent, zal de Europese Commissie met twee wetgevingsvoorstellen komen: één over de taalregeling en de andere voor de totstandbrenging van het eenheidsoctrooi zelf.